DONOSE DJECU, ALI I NAKNADE

Naknade vlasnicima 63 objekata gdje su se nastanile rode u Zagrebačkoj županiji

Ilustracija

Ilustracija


Više od 44.000 kuna bit će isplaćeno za održavanje 63 objekata, na koje su se nastanile rode u Zagrebačkoj županiji, a u proteklih deset godina u projektu 'Zaštita i očuvanje bijele rode' vlasnicima objekata je isplaćeno oko 550.000 kuna, priopćeno je u utorak iz Javne ustanove  Zeleni prsten Zagrebačke županije.

"Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem. Ove godine je isplaćeno 44.100 kuna za 63 gnijezda. Korisnicima koji naknadu primaju na tekući račun sredstva će stići u utorak, a putem pošte će stići u nekoliko narednih dana", najavljeno je.

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada od 700 kuna po gnijezdu. Ove godine je na području Zagrebačke županije zabilježeno je 265 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 65, a na stupovima 200 gnijezda, dodaje se u priopćenju.

Gradovi s najviše gnijezda su Vrbovec i Ivanić Grad

U priopćenju se navodi da se najviše gnijezda nalazi na području grada Vrbovca i Ivanić Grada te u općinama Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem gnijezda roda i dalje su Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

U odnosu na godine ranije, broj gnijezda se smanjio. Razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva i sl.

"Iako se broj gnijezda roda smanjio, stanje još uvijek nije alarmantno. Rode vole Zagrebačku županiju, to najbolje dokazuje broj mladih roda kojih je ove godine prstenovano čak 199. Najviše ptića bijele rode prstenovano je u Vrbovecu njih 79, u Pisarovini 42, a u Klinča Selima 27", navode iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Deset godina provođenja projekta 

U  proteklih deset godina provođenja projekta isplaćeno je preko 550.000 kuna za naknadu za održavanje objekata. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

Iz 'Javne ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije 'Zeleni prsten' poručuju da je bijela roda simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost potvrda da živimo u zdravom okolišu.

Istaknuvši da opstanak roda uvelike ovisi o ljudskom djelovanju iz Zelenog prstena su zahvalili svim građanima na pomoći u brizi i očuvanju te posebne vrste. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županije osigurali su sredstva za provedbu projekta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater