KORONAVIRUS

Nacionalni stožer objavio nove mjere: ZAŠTITNE MASKE OBAVEZNE U SVIM ZATVORENIM PROSTORIMA, UKLJUČUJUĆI KAFIĆE I RESTORANE. OBJAŠNJENO KAKO ĆE TO IZGLEDATI

| Autor: Glas Istre
Davor Božinović (Tomislav Kristo / Cropix)

Davor Božinović (Tomislav Kristo / Cropix)


Objavljene su nove mjere.

- Broj novozaraženih u RH se kontinuirano povećava - generalno ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj, makar ničim ne odudara od situacije u Europi. Današnju brojku od 181 ne bih ocijenio realnom, znamo da se radi o rezultatima testiranja od nedjelje, tada se provodi najmanje testiranja. Objektivnu sliku dobivamo tek od srijede do nedjelje, tada maksimalno rade svi laboratoriji, rekao je ministar i šef Stožera Davor Božinović.

- I danas je temeljna linija obrane od koronavirusa održavanje distance među ljudima, higijena ruku i nošenje zaštitnih maski. Od trenutka popuštanja mjera u svibnju stožer je uglavnom išao s apelima prema svima da se ponašaju odgovorno, a to znači primjenu tih temeljnih uputa. Velik dio građana je to prihvatio, hvala im, ali dio ljudi, svjesno ili nesvjesno, to ne čini, dodao je.

Odlukama koje će danas biti donesene propisali smo načine društvenih okupljanja gdje se očekuje više od 50 ljudi. Te preporuke se odnose na kulturne, umjetničke i sportske manifestacije, kino dvorane, izložbe, svadbe... Organizatori takvih, društvenih okupljanja obavezni su najkasnije 5 dana prije okupljanja zatražiti dozvolu od nadležnog Stožera, koji će odlučiti ovisno o epidemiološkoj situaciji, a organizatori će odgovor dobiti u roku od 48 sati, kaže Davor Božinović.

- Uvodimo obavezu nošenja maski u zatvorenim prostorima - ta odluka se odnosi na maske za lice ili medicinske maske, i to na način da prekriva nos i usta. Tu obavezu imaju zaposlenici i posjetitelji zdravstvenih ustanova, vozači i putnici u javnom prometu, zaposlenici u ugostiteljskim objektima, gosti u ugostiteljskim objektima osim kad sjede za stolovima i konzumiraju piće i hranu, zaposlenici uslužnih djelatnosti gdje se dolazi u bliski kontakt s klijentima, vjernici prilikom vjerskih okupljanja u zatvorenim prostorima, posjetitelji sportskih manifestacija u zatvorenim prostorima..., rekao je Božinović.

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremio je niz preporuka i uputa, a danas stupa na snagu nova preporuka nošenja maski za lice, propisane su upute kako se maska stavlja i skida, a propisana su i izuzeća tko ne mora nositi masku u nijednoj situaciji. Što se tiče nošenje maske na otvorenom - to neće biti obveza, već je to preporuka, a na svim mjestima gdje je nemoguće održati razmak, poput stajališta za tramvaj i slično, preporuča se nošenje maski, rekao je Krunoslav Capak.

Ukupno je hospitalizirano 404 oboljelih od koronavirusa, a premka Capakovim riječima, na respiratoru je 27 osoba. Alemka Markotić je rekla da su na Zaraznom odjelu mjesta uglavnom popunjena.

- Za sad se ne razmišlja o aktiviranju zagrebačke Arene kao što je to bilo u proljeće kad su tamo osigurani smještajni kapaciteti. Tada se Arena nije koristila, a iskreno se nadamo da je nećemo aktivirati. Ali sve je spremno, to se napravi za dan, dva, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, te dodao da je u zadnjih mjesec dana zaposlen 141 suradnik koji pomaže epidemiolozima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini