VEĆI PRIHODI

Na većini autocesta u ljetnim mjesecima veći promet nego lani


Na većini hrvatskih autocesta u tri ljetna mjeseca, od lipnja do kolovoza, zabilježen je veći promet vozila nego u isto lanjsko vrijeme, a najviše vozila, 21,1 milijun ili 3 posto više, prošlo je cestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Zagreb-Rijeka.

Podaci iz HAC-a pokazuju da je ove godine u ta tri ljetna mjeseca autocestama u njihovoj i nadležnosti ARZ-a prošlo gotovo 621 tisuća vozila više nego u istim mjesecima prošle godine, što predstavlja rast od 3 posto.

Naplaćeno je ukupno nešto više od 1,1 milijarde kuna bez PDV-a od cestarine, čime je taj prihod za 4,4 posto viši nego lanjskog ljeta. Tome treba dodati i da je na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a od 15. lipnja do 15. rujna ove godine na snazi sezonsko povećanje cijena cestarine.

"Zadovoljni smo ljetnim rezultatima i povećanjem prometa i naplaćene cestarine, što bilježimo zapravo cijelo vrijeme od početka ove godine", ističu iz HAC-a, napominjući da će o više detalja turističke sezone na autocestama javnost izvijestiti krajem ovog mjeseca.

I podaci koncesionara Autoceste Zagreb-Macelj pokazuju da je na toj autocesti ovog ljeta bilo više vozila nego prošle godine, i to za 2,5 posto više, s ukupno nešto više od 2,5 milijuna vozila. Porast pokazuje i da je tom autocestom ukupno prošlo oko 62,6 tisuće vozila više nego lanjskog ljeta.

Pritom je vozila najviše bilo u kolovozu, 928,6 tisuća ili gotovo 2 posto više nego u lanjskom kolovozu, dok je najveći porast na mjesečnoj razini od gotovo 4 posto ostvaren u srpnju, s 924,3 tisuće vozila koja su u tom mjesecu ove godine prometovala tom autocestom. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini