ZAGREB

Most: Promjenu izbornog zakona podržat će svi koji se bore protiv korupcije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Most nezavisnih lista aktualizirao je u ponedjeljak svoj zakonski prijedlog o izmjeni izbornog zakona i pozvao saborske zastupnike da se pridruže toj inicijativi i da se broj zastupnika smanji sa sadašnjih 151 na najviše 120.

"Svi kojima borba protiv korupcije nije na ustima, nego je stvarno žele provesti, potpisat će naš zahtjev. Lijepo je potpisivati deklaracije, no, borite se konkretno, imate priliku", poručio je kolegama s konferencije za novinare saborski zastupnik i predsjednik Mosta NL Božo Petrov.

Tumači pritom kako je to zadnja prilika da Sabor promjeni izborni zakon, jer najkasnije krajem iduće godine trebaju se održati parlamentarni izbori.

Petrov očekuje da će Most dobiti potpise za svoj zahtjev i od zastupnika četiriju oporbenih stranaka koje su danas potpisale Deklaraciju o borbi protiv korupcije.

"Očekujem od onih koji potpisuju deklaracije da su prvi na toj liniji i da će to potpisati i time konkretno htjeti zaustaviti političku korupciju koja je danas uzela maha na način da je afirmirana u političkom životu", rekao je.

"Što se tiče stranaka koje potpisuju tu deklaraciju, mogu reći da se tu više radi o koaliciji koja je omotana u celofan antikorupcije, za sad nemamo konkretnog zakonskog prijedloga" ocijenio je Petrov te podsjetio da je Most ove godine ponudio dva takva prijedloga. 

Pet ključnih točaka

Most za sada ima 14-15 potpisa, rekao je zastupnik Robert Podolnjak, uvjeren da ih može skupiti još toliko, jer potrebno ih je 30 da bi predsjednik Sabora žurno stavio tu točku na raspravu. Podsjetio je da je ta točka u saborskom dnevnom redu od siječnja ove godine, ali da nije raspravljena. 

Ističuči da je Mostov prijedlog "najvažnija i najradikalnija refroma izbornog zakonodavstva u posljednjih 20 godina", Podolnjak je podsjetio na pet ključnih točaka koje zagovaraju.

To su: najmanje 20 posto manje zastupnika, Sabor bi ih umjesto 151 imao najviše 120, tri preferencijska glasa bez ikakvog praga, jednaka vrijednost glasa u svim izbornim jedinicama, pravičniji razmjerni sustav sa nižim izbornim pragom od četiri, umjesto pet posto te zabrana kandidiranja svih pravomoćno i uvjetno osuđenih osoba za niz kaznena djela, kako to sada vrijedi za lokalne izbore.

"To bi trebalo omogućiti izbor kvalitetnijih zastupnika odgovornih građanima, a ne političkim strankama i njihovim liderima", rekao je Podolnjak i istaknuo kako će bez reforme izbornog sustava Hrvatska i dalje imati "preskup i neučinkovit, te Sabor pun žetončića, Sabor koji će počivati na sramotnim trgovinama i političkoj korupciji".

Da su reforme moguće, pokazao je na primjeru Italije koja je nedavno smanjila broj zastupnika u parlamentu što će joj po nekim izračunima u deset godina donijeti uštedu od oko milijarde eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater