ZAGREB

Izmjene Zakona o trgovini vezane uz uspostavu Državnog inspektorata

Ilustracija

Ilustracija


Ministarstvo gospodarstva pustilo je u javnu raspravu prijedlog izmjena Zakona o trgovini, prema kojem će se poslovi nadzora djelatnosti trgovine od 1. travnja ove godine prebaciti s ministarstava financija i gospodarstva na tržišne inspektore Državnog inspektorata.

Zakonom o trgovini uređuju se uvjeti za obavljanje djelatnosti trgovine, radno vrijeme, mjere zabrane nepoštenog trgovanja te nadzor i upravne mjere.

Inspekcijski nadzor u području trgovine sada provode nadležni inspektori Ministarstva financija, a upravni nadzor Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kako se od 1. travnja ponovno objedinjuju gospodarske inspekcije u Državni inspektorat, mijenja se odredba tog zakona koja se odnosi na poslove obavljanja inspekcijskog nadzora.

Od početka travnja ove godine tako će inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona obavljati tržišni inspektori Državnog inspektorata, središnjeg tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove.

Donošenje izmjena tog zakona bit će po hitnom postupku, kako bi se izbjegle pojave pravnih praznina u postupanju inspekcijskih službi u sklopu Državnog inspektorata od 1. travnja 2019. godine, navodi se u obrazloženju prijedloga, koji je u javnoj raspravi do 30. siječnja.

Hrvatski je sabor u prosincu prošle godine donio Zakon o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava, a stupa na snagu od 1. travnja 2019. godine.

Osim toga, uvode se i promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima tako da se uvodi mogućnost otklanjanja nepravilnosti u određenom roku bez sankcija ako nepravilnosti ne predstavljaju teži prekršaj, te u slučaju ako subjekt u razdoblju od godinu dana nije već počinio isti prekršaj. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater