ZAGREB

Most: Mjere za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski Klub Mosta predložio je u petak mjere za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica koje se očekuju zbog širenja koronavirusa, a obuhvaćaju osnivanje nacionalnog fonda iz kojeg bi se plaćale potrebe za novim zapošljavanjem u svim službama uključenima u borbu protiv pandemije.

 "Svi politički akteri, a ne samo Vlada trebaju biti konstruktivni i predložiti mjere jer ovo se tiče svih u Hrvatskoj”, kazao je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru. Dodao je kako su mjere  usmjerene na one koji će biti najviše ekonomski pogođeni epidemijom - turistički i privatni sektor te poljoprivreda.

 "Od danas kreće borba za apsolutno svako radno mjesto, borba za gospodarstvo Republike Hrvatske”, naglasio je Petrov.

 Most predlaže osnivanje nacionalnog fonda iz kojeg bi se plaćala nova potrebna zapošljavanja u sustavima zdravstva, civilne zaštite, socijalne skrbi i ostalim službama koje su uključene u borbu protiv pandemije. Predložena je i suradnja s bankama radi dogovaranja odgode otplate kredita za građane i poduzetnika.

Ukidanje plaćanja poreza na dohodak kod isplate dobiti

 U Mostu poseban naglasak stavljaju na poduzetnike za koje traže ukidanje plaćanja akontacija poreza na dobit za kompanije te na dohodak za obrtnike, kao i uvođenje olakšica za reinvestiranu dobit. Predlažu i ukidanje plaćanja poreza na dohodak kod isplate dobiti te traže oslobađanje plaćanja doprinosa za sve novozaposlene od 1. travnja do prosinca.

 Za turistički sektor u ovoj godini predviđaju privremeno oslobađanje plaćanja paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače, paušala boravišne pristojbe i članarine turističkim zajednicama. U Mostu smatraju i da u suradnji s Europskom komisijom treba osigurati više europskog novca za poljoprivredu.

 Kada je riječ o građanima, predlažu produljenje prava na rodiljni dopust sa šest na 12 mjeseci s pravom isplate pune plaće, produljenje mjere stalnih sezonaca sa šest na 12 mjeseci, pokrivanje troškova bolovanja od 14 dana za sve koji su zbog izloženosti koronavirusu u nemogućnosti raditi, te omogućavanje rada od kuće.

 "Pozivam Vladu da smanji sve nepotrebne troškove, javne rashode svede na najmanju moguću mjeru kako bi se novac mogao uliti u gospodarstvo i kompenzirale ekonomske posljedice”, kazao je Petrov i kao primjer naveo smanjenje troškova reprezentacije, putovanja, novih zapošljavanja.

Sabor treba nastaviti s radom

 Petrov smatra da  bi Hrvatski sabor trebao nastaviti s radom kako bi se sve zakonodavne aktivnosti i mjere mogle provesti.

 Na novinarski upit može li očekivati vladu nacionalnog jedinstva, odgovorio je kako je na Vladi odgovornost za donošenje odluka i ona će odlučiti hoće li zvati neke druge stranke mimo onih u vladajućoj većini, Neovisno o tome smatra da i oporba treba biti proaktivna i konstruktiva te davati svoje prijedloge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini