ZAGREB

MORH: Sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, koja je održana u ponedjeljak u Vojno-sigurnosno obavještajnoj agenciji, usvojen je nacrt prijedloga Godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020. godinu, priopćeno je iz MORH-a.

Osim Godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, tema sjednice bili su informacijsko-komunikacijski trendovi i njihov utjecaj na sustav domovinske sigurnosti, kaže se u priopćenju.

 

Predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da najvažniji rezultat uspostave sustava domovinske sigurnosti predstavlja jačanje svjesnosti o važnosti sigurnosti i motivacija najvećeg dijela subjekata cjelokupnog društva da daju svoj puni doprinos radu sustava domovinske sigurnosti.

Također, istaknuta su postignuća sustava domovinske sigurnosti u protekle dvije godine.

Unaprijeđen je sustav vatrogastva kroz prijedlog novog zakona o vatrogastvu, čije izglasavanje se očekuje u Hrvatskom saboru, kojim će Hrvatska vatrogasna zajednica od 1. siječnja 2020. postati središnje državno tijelo za sveukupno vatrogastvo u Hrvatskoj.

Uspostavljeno je Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama i provedena je međuresorna vježba SIGURNOST 19, čime je osigurana protupožarna sezona.

Također su unaprijeđene sposobnosti kibernetičke obrane, uspostavljeno je Zapovjedništvo za kibernetički prostor i provedena vježba KIBERNETIČKI ŠTIT 19, te je nabavljen sustav bespilotnih letjelica ORBITER 3, koje se koriste u protupožarnoj sezoni i za nadzor ribarstva.

Ove godine u Hrvatskoj je održana i prva međunarodna konferencija o domovinskoj sigurnosti i upravljanju u krizama te konferencija Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija 2020., koje su se ciljano bavile sustavom domovinske sigurnosti, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater