ZAGREB

Mons. Zlatko Koren ustoličen za kanonika Prvostolnoga kaptola zagrebačkog

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Mons. Zlatko Koren ustoličen je u petak u kapelici sakristije Zagrebačke katedrale za kanonika Prvostolnoga kaptola zagrebačkog istaknuvši radost što će moći pridonijeti pastoralnom radu, životu katedrale i čitave Zagrebačke nadbiskupije poslije razornoga potresa.

Ustoličen je u prisutnosti članova Prvostolnoga kaptola zagrebačkog na čelu s Velikim prepozitom Prvostolnoga kaptola pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i članova Zbora prebendara Prvostolne crkve, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Obred ustoličenja predvodio je kanonik kantor mons. Stjepan Kožul, a pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško novoustoličenom kanoniku stavio je oko vrata kanonički križ pektoral. Na kraju obreda novi kanonik zahvalio je kardinalu Josipu Bozaniću na imenovanju.

Izrazio je radost što će svojim kanoničkim služenjem moći pridonijeti pastoralnom radu i životu katedrale te čitave Zagrebačke nadbiskupije u razdoblju poslije razornog potresa i stradanja prvostolnice.

Mons. Koren rodio se 16. ožujka 1967. u župi Sv. Nikole Tavelića na Kustošiji u Zagrebu. Nakon što je upisao Pravni fakultet, otišao je na odsluženje vojnog roka, a od 1989. polazio je Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i studij na KBF-u u Zagrebu.

Nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika, 25. lipnja 1995..  

U lipnju 2004. nadbiskup Bozanić imenovao ga je za rektora Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnika moderatora u župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici. Od studenog 2016. župnik je župe Sv. Blaža u Zagrebu.

Prvostolni kaptol zagrebački potječe od samoga početka Zagrebačke biskupije. Biskup Duh doveo je sa sobom u Zagreb 32 svećenika i živjeli su zajedničkim životom s biskupom po načinu redovnika, a ta "vita communis" prestaje krajem 12. stoljeća.

Već 1181. dolaze  pod imenom "kanonici", a prva poznata kaptolska pravila potječu iz 14. stoljeća. Tijekom vremena broj kanonika se mijenja, od 32 pa na manje. Danas Kaptol ima 15 kanonika.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini