ZAGREB

Ministarstvo: Imperativ je utvrditi potpunu istinu oko Matijanićeve smrti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je poručilo kako je imperativ utvrditi potpunu istinu o slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, te zamolilo medije da ne iznose neprovjerene činjenice i komentare prije završetka inspekcijskog nadzora.

“Okolnosti smrti Vladimira Matijanića predmet su unutarnjeg nadzora u KBC-u Split, te inspekcije u svim službama uključenima u ovaj slučaj, a njihovi rezultati i utvrđene činjenice bit će temelj za službenu ocjenu”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Novinar Matijanić u petak je umro od posljedica covida. Okolnosti te smrti izazvale su veliku pažnju javnosti nakon što je njegova partnerica Andrea Topić objavila da liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći Matijaniću koji je s nizom komorbiditeta obolio od covida. 

Potaknuto zahtjevima medija za komentarima i ocjenama, Ministarstvo ističe da je odmah nakon saznanja za taj slučaj  zatražilo od ravnatelja KBC-a Split žurno provođenje internog nadzora.

U KBC Split, županijski Zavod za hitnu medicinu te ambulantu obiteljske medicine poslana je inspekcija sa zadaćom da utvrdi sve relevantne činjenice uvidom u dokumentaciju i kroz razgovore s odgovornim osobama, uključujući i korištenje lijeka kao i preporuke oko cijepljenja s obzirom na Matijanićevo zdravstveno stanje.

Sve te radnje su u tijeku i po njihovu završetku Ministarstvo će o nalazima obavijestiti obitelj pokojnog Matijanića, a potom odgovarajuća stručna i državna tijela te cjelokupnu hrvatsku javnost.

Ministarstvo zdravstva ističe puno razumijevanje želje medija i javnosti da se o cijelom slučaju dozna puna istina. No, iznošenje neprovjerenih činjenica ili komentiranje pojedinih radnji ili aktivnosti bilo kojeg sudionika u ovom slučaju prije završetka inspekcije, dodatno otežava tešku situaciju obitelji pokojnika. Situaciju se otežava i inspekcijskim timovima, a javnosti se ne nudi cjelovita istinita slika o tom događaju.

“Cilj nam je sagledati cijeli ovaj slučaj iz svih kutova, utvrditi potpunu istinu i predočiti je obitelji pokojnog Matijanića, a potom i cjelokupnoj javnosti. Naš zdravstveni sustav treba biti na usluzi svakom pacijentu te smo odlučni istražiti svaki pojedini propust i ukoliko ga utvrde nadležne službe, provest će se nužni koraci za neadekvatno postupanje”, ističe ministar Beroš.

Utvrđivanje činjenica važno je radi objektivnih ocjena jesu li pojedine zdravstvene službe i osobe radile svoj posao u skladu s pravilima struke. Važno je i kako bi se eventualne nepravilnosti uklonile kako bi se u budućnosti izbjegle situacije poput ovog splitskog slučaja, poručuje ministar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater