PULA

Miletić: Nadam se da dolazak desnice na vlast neće smanjiti demokratske standarde

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Istarski župan Boris Miletić, referirajući se u utorak na rezultate talijanskih parlamentarnih izbora, rekao je da treba poštivati izbor građana Italije, no i dodao kako se nada da dolazak na vlast ekstremne desnice neće smanjiti dosad dostignute demokratske standarde i ljudska prava.

"Definitivno treba poštivati izbor građana Republike Italije. Hrvatska i Italija imaju izuzetno dobre odnose, a sama Istra s talijanskim regijama poput Friuli Venezia Giulia i Veneto baštini odlične odnose već dugi niz godina. Sve skupa treba staviti u kontekstu ovoga vremena", kazao je župan Miletić u izjavi za Hinu.

Drži kako je rezultat nedjeljnih izbora u Italiji bio "više protestni glas s obzirom na situaciju koja se u Europi događa - od inflacije do porasta cijene energenata".

Ustvrdivši kako je Italija već dugi niz godina u silaznoj putanji kada se gleda standard građana, što pokazuje i broj talijanskih turista koji borave u Istri, a koji je daleko ispod od onih brojeva unatrag desetak godina, Miletić je kazao kako je takav izbor bio "više glas protiv ovog smjera i pada standarda nego glas za nekakvu ekstremnu desnicu".

"Činjenica je da u Europi, kada pogledamo zadnji ciklus parlamentarnih izbora desnica jača i u Mađarskoj, i u Francuskoj i u Švedskoj. Nije Italija izolirani slučaj i definitivno se stvari u Europi mijenjaju. Duboko se nadam da te promjene odnosno dolazak na vlast ekstremne desnice neće smanjiti demokratske standarde i ljudska prava koji su do sada dostignuta. To bi bio najgori scenarij", naglasio je župan Miletić odgovarajući na pitanje smatra li pobjedu desnice u Italiji nastavak procesa koji se događaju u Europi u zadnje vrijeme.

Meloni bi se trebala ograditi od teritorijalnih pretenzija

Osvrnuvši se na izjave vjerojatno buduće premijerke Giorgie Meloni koja je svojedobno svojatala Istru i Dalmaciju Miletić je ocijenio kako su te izjave dio predizborna kampanje te kako njima ne treba pridavati veliku pozornost jer "svi znamo kako su međunarodni ugovorima između tadašnje Jugoslavije i Italije okončani procesi nakon drugog svjetskog rata".

"To je dio kampanje i treba to staviti u kontekstu onoga koji želi doći na vlast. Uostalom i na lokalnim izborima pojedinci su obećavali nemoguće stvari samo da bi se dočepali vlasti. Teritorijalne pretenzije treba staviti po strani to je prošlo vrijeme, treba gledati u budućnosti, no zasigurno bi se Giorgia Meloni, kada bude izabrana za premijerku, od njih trebala ograditi", poručio je Miletić.

Dodao je i kako je gospodarstvo Italije zadnjih godina u padu kao i cjelokupni standard te vjeruje da to neće biti "još jedan novi kotačić poput Mađarske ili Poljske koji će htjeti nagrizati najveći projekt Europe, a to je Europska unija i mir". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum