PREDSJEDNIK S NOVINARIMA

MILANOVIĆ PONOVO U FORMI: Vlasnik Agrokora je od Sesse kupio Fiću po cijeni Mercedesa. A slučaj Three Monkeys? Ja sam pojeo milijardu kalorija toga

| Autor: Glas Istre
Zoran Milanović (CROPIX)

Zoran Milanović (CROPIX)


Predsjednik Zoran Milanović ponovo je u centru pažnje. Danas je naširoko objašnjavao zašto ne želi predložiti niti jednog od tri kandidata koji su se javili za predsjednika Vrhovnog suda. Naime, procedura je od zakonskih izmjena 2018. takva da predsjednik mora predložiti kandidata, ali ne kojeg on želi među, već jednog od onih koji su se javili na javni poziv. Milanović, naime, smatra da su spomenute izmjene zakona neustavne... 

- Čuo sam da je premijer spomenuo riječ natječaj. Nema natječaja. To je ogromna razlika. Javni poziv je nešto sasvim drugo. Prije godinu dana sam položio prisegu a tamo piše da ću se držati Ustava i zakona. U ovoj situaciji između Ustava i neustavnog zakona mogu odabrati da prekršim Ustav ili da zakon tretiram kao da ga nema. Nemam dileme, poštivat ću hrvatski Ustav koji se direktno primjenjuje. Plenković je pravnik pa će znati što to znači u pravu, rekao je Milanović, i pojasnio:

- RH je skoro 30 godina birala predsjednika Vrhovnog suda na način koji je postao duboko ukorijenjen, da bi prije 3-4 godine mala saborska većina donijela neki zakon kojim se predsjedniku uzima jedna ovlast, odnosno obaveza. U Ustavu o tome nema riječi. Vrhovni sud je sada praktički obična forma, ja samo predlažem, a Sabor odlučuje, rekao je Milanović i dodao da suci vrhovnog suda ne rade ništa jer su se "organizirali tako da legalno ne moraju ništa raditi".

- Tu travestiju, bijednu glumu u kojoj si stavljamo perike, štikle i glumimo natječaj a nema ga, kao u slučaju izbora glavne državne odvjetnice, to je sramota, rekao je Milanović. 

Dohvatio se i aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse.

- On je predložen jer je predsjednica imala drugog kandidata, po meni osobu koja ne bi smjela biti ni sudac, a kamoli predsjednik Vrhovnog suda. Plenković to nije htio pa je Sessa bio kompromis. Ispostavilo se da je vlasnik Agrokora od njega Fiću kupio po cijeni blindiranog Mercedesa. Znate o čemu govorim, rekao je Milanović.

Predsjednik se osvrnuo i na slučaj Three Moneys.

- Čovjek je očito sluđen od restrikcija s kojima živi. Vidim da Plenković misli da je to govor mržnje prema HDZ-u. Ja ne podržavam takvu vrstu govora, ali ako se netko naslušao prijetnji i mržnji, to sam ja. To nije rasizam. Ja sam se toga napio i najeo, uzeo sam milijardu kalorija toga. On je na kraju rekao da bi svakoga poslužio. Ja kao vlasnik lokala to ne bih govorio, ali aktivisti su u ovoj zemlji dobivali batine, kao i slabe žene, a HDZ-ovci nikad i neće ni ubuduće. Ako se nekome prijetilo i divljalo, to sam ja, a nisam nikada rekao da je to rasizam. It's a hard ball , buddy. Ovo je teška igra. Izdrži, poručio je Milanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom