ZAGREB

Milanović ostaje kod prijedloga za izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu se pismom obratio saborskim zastupnicama i zastupnicima te pozvao Sabor da ispuni svoju ustavnu obvezu i očituje se o njegovu prijedlogu da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević.

Milanović u pismu proziva predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nema pravo sprečavati raspravu i glasanje o njegovu prijedlogu jer u protivnom, ističe, o prijedlogu Predsjednika ne odlučuje Sabor, kako je to propisano Ustavom i Zakonom o sudovima, nego njegov predsjednik.

"Stoga, kao što sam već naveo, ostajem kod svog prijedloga za izborom Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je podnesen sukladno Ustavu i Zakonu o sudovima", naglasio je.

"Podsjećam kako ni temeljem Ustava niti Zakona predsjednik Hrvatskog sabora nije ovlašten disponirati prijedlogom Predsjednika Republike. O takvom prijedlogu, uključujući i njegovu ustavnu i zakonsku utemeljenost, ovlašten je odlučivati samo i isključivo Hrvatski sabor", navodi Milanović.

U pismu zastupnicama i zastupnicima navodi kako je člankom 119. Ustava uređeno da predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika RH.

Izvršavajući ovu ustavnu obvezu, napominje, 8. ožujka je uputio Prijedlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda koji je, ističe, sastavljen na isti način i uz istu "dokumentaciju" (životopis) kakva je dostavljana kod svih dosadašnjih izbora predsjednika Vrhovnog suda po kojima je Sabor birao dosadašnje predsjednike tog suda.

Milanović tvrdi da mu se, umjesto da Sabor raspravi i odluči o njegovu prijedlogu kako to nalaže Ustav, obratio predsjednik Hrvatskog sabora dopisom od 9. ožujka, "s pozivom da dostavim nekakvu dokumentaciju te da će se u protivnom smatrati kako 'Prijedlog odluke nije podnesen Hrvatskom saboru'"

U Ustavu i Zakonu nema obveze predsjednika da Saboru dostavi dokumentaciju

"Ni u Ustavu niti u Zakonu o sudovima nije propisana obveza Predsjednika Republike da Hrvatskom saboru, u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda, dostavi bilo kakvu dokumentaciju osim Prijedloga za imenovanje određene osobe predsjednikom Vrhovnog suda", naglasio je.

Podsjeća kako je i Ustavom, odredbom njegovog članka 119., i Zakonom o sudovima u članku 44. određeno da "Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora".

Dakle, poručio je Milanović, iz ovih odredbi nigdje ne proizlazi da bi Predsjednik Republike trebao dostaviti Hrvatskom saboru bilo kakvu dokumentaciju na koju se poziva predsjednik Sabora, a još manje o kojoj bi se to dokumentaciji radilo.

Štoviše, dodaje, niti sporni čl. 44a Zakona o sudovima, na koji se poziva predsjednik Sabora, a koji je po mom uvjerenju u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, ni na jednom mjestu ne spominje obvezu Predsjednika Republike na dostavu bilo koje dokumentacije niti navodi koja bi to dokumentacija bila.

Predsjednik Sabora samovoljno sprečava Sabor u obavljanju ustavnih zadaća

Ističe da ga stavak 2. članka 94. Ustava kao predsjednika Republike obvezuje na brigu "za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti".

Milanović navodi kako se zastupnicama i zastupnicima odlučio izravno obratiti "s obzirom na to da predsjednik Hrvatskog sabora samovoljno sprečava Hrvatski sabor u obavljanju njegove Ustavom određene zadaće - biranja predsjednika Vrhovnog suda temeljem prijedloga Predsjednika Republike.

"Pravo i obveza Predsjednika Republike je predložiti određenu osobu za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a pravo Hrvatskog sabora je tu osobu izabrati ili ne izabrati", ocijenio je.

Predsjednik Sabora, dodao je, nema pravo sprečavati raspravu i glasanje o prijedlogu Predsjednika, jer u protivnom o prijedlogu Predsjednika ne odlučuje Hrvatski sabor, kako je to propisano Ustavom i Zakonom o sudovima, nego njegov predsjednik.

"Pozivam vas da Hrvatski sabor ispuni svoju ustavnu obvezu te da se očituje o mom prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske", poručio je saborskim zastupnicama i zastupnicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum