ZAGREB

Milanović: Nisam vrijeđao žene, odgovorio sam istom mjerom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Zoran Milanović odbacio je u četvrtak kritike da je seksist te da je uvrijedio žene svojim komentarom na istup dvije saborske zastupnice, poručivši da svatko tko, figurativno, "na hrvački meč dođe s nožem" mora očekivati da će mu biti vraćeno jednakom mjerom.

Osude brojnih udruga izazvao je jučerašnji Milanovićev istup u kojem je samodopadnim narikačama nazvao zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak koje su izvele performans ispred "Kluba" u Slovenskoj ulici u kojem je uhićeni bivši čelnik JANAF-a Dragan Kovačević organizirao druženja na kojima su bili ministri te sam predsjednik.

"Dakle, ako ulaziš u ring onda mi nemoj donositi nož sa sobom. Igraj pošteno i očekuj i budi spreman ili spremna da ti se uzvrati na isti način", poručio je Milanović iz Gata u zaleđu Omiša.

Pritom je citirao Daliju Orešković koja je, govoreći o tadašnjoj predsjednici Republike, rekla kako joj se čini da se Kolindi Grabar-Kitarović "magli pogled na stvarno stanje u državi", a da ne zna "je li to zbog umjetnih trepavica ili  zbog toga što je potkapacitirana za funkciju koju obavlja".

Guslar toksičan, narikače neiskrene

"Osobe koje se služe ovakvim rječnikom moraju bit spremne da im se odgovori – ako hoćete u desetercu", prokomentirao je Milanović.

Govoreći o samoj svojoj izjavi, uz ostalo je rekao kako je pandan narikačama guslar. "Dakle, i jedni i drugi guslaju, s time što guslar zna biti toksičan, povijesno orijentiran, govoriti o slavnim pobjedama, a iz takvih guslanja obično završimo u novom ratu.

Kad nekom kažem da je samodopadan i da je ustvari neiskren, jer narikače su neiskrene, one to rade zato što se od njih to očekuje. Onda sam mislio baš na to i drago mi je da se javila pravobraniteljica… (za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić)", rekao je Milanović istaknuvši činjenicu da ni novinari, a ni on nije odmah znao njezino ime, a mandat joj teče od listopada 2011. godine.

"Osam je godina radila taj posao, toliko da stvarno ne znam kako se zove. Znam za  Loru Vidović, za gospođu (Anku) Slonjšak , s njima i surađujem. Za ovu gospođu ne znam", prokomentirao je Milanović.

B.a.b.e. - neukusno ime i osoba koja galami

Dodao je i kako je posao pravobraniteljice z ravnopravnost spolova "da reagira u ovakvim situacijama" te poručio: "Dobro. Ja joj kažem da nikoga nisam uvrijedio", odgovorio je Milanović pravobraniteljici te ponovio da oni koji, u figurativnom smislu, dolaze na hrvački meč s nožem - ne mogu očekivati da im se neće vratiti jednakom mjerom.

"Bilo to žene ili muškarci. Tako svejedno. Budi spreman na to", poručio je predsjednik Republike.

U svom se odgovoru na prozivke osvrnuo i na udrugu B.a.b.e te rekao kako je sam naziv jedne ženske udruge "tako neukusan i neduhovit… da ga zaista samo netko tko je samodopadan može dati".

"Dakle, moja  poruka gospođama iz B.a.b.a., koje nisu babe - mijenjate ime i mijenjajte osobu koja već deset godina galami u vaše ime – ne čini vam dobro", poručio je.

Pravobraniteljica - kako se ono zove?

Osvrnuo se i na riječi Orešković izrečene ispred "kluba" u Slovenskoj ulici. "Gospođa Orešković je rekla da se tamo okupljaju kriminalci i  prostitutke. Pazite rječnik!", istaknuo je.

Pritom je naveo da je on u "klub" odlazio "nekoliko puta" između 2017. godine i početka ove godine te se družio, među inima i s dvoje akademika, tri profesora ekonomije te s likovnom umjetnicom Jagodom Buić.

"Za nju ste čuli, za razliku od pravobraniteljice. To je poznata zagrebačka partijanerica, danas u 90. godini života. I to su kriminalci i prostitutke", ironično je kazao Milanović komentirajući riječi zastupnice Orešković koju je prozvao za licemjerje.

"Takav ulični govor jedne žene koja očekuje da stalno skače iz uloge u ulogu i da napada - figurativno, s bilo kojim oružjem, a da ima pravo na svu vrstu moralne i političke zaštite je naprosto licemjere i o tome moramo govoriti", ustvrdio je Milanović te na kraju istaknuo da ga nitko u 15 godina političkog života nije optužio da "'tresha' i šikanira žene".

"Baš nikad. I eto baš sad. Jel' da, baš sad. Sve što sam rekao ima svoju nit, ima svoju logiku i namjeru da upozori da imamo posla s prevarantima", zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini