Glavašević:

Mektićeve optužbe da hrvatske službe regrutiraju radikalne islamiste su "izrazito ozbiljne"

| Autor: Hina
HINA

HINA


Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević u četvrtak je ocijenio "izrazito ozbiljnima" tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su hrvatske obavještajne službe provodile tajnu operaciju regrutiranja selefija, radikalnih islamista, na području BiH, kako bi opravdali izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH.

 

Mektić je u srijedu ustvrdio da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju, čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine selefija - radikalnih islamista, kako bi se opravdale ranije izjave predsjednice Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH, koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 

Glavašević: Takve optužbe zahtijevaju promptnu provjeru

Kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao je generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića i novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića, koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Glavašević je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio kako te tvrdnje zahtijevaju promptnu provjeru, jer su političke implikacije vrlo duboke, neovisno o tome je li to točno ili neistinito.

"Ako je u pitanju nešto istinito, to znači da je Hrvatska zapravo poticala terorizam na području druge države i time narušila njen suverenitet. U slučaju da je netočno, brine me zašto visoki dužnosnik druge države iznosi neistine ovoga tipa i ovakve kvalifikacije“, istaknuo je Glavašević.

Zbog toga je njegov Klub nezavisnih zastupnika uputio zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću. "Pitali smo ga je li konzul Ivan Bandić imao službenu suradnju s novinarom RTRS-a Matom Đalovićem i ima li saznanja o tome je li mu ustupljeno službeno diplomatsko vozilo na korištenje", navodi Glavašević.

Uputili su dopis i predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Ranku Ostojiću, u kojem zahtijevaju da istraži te navode, te predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi u kojoj traže da u okviru svojih ovlasti provede istragu.

Orepić: Politiku treba izbaciti iz sigurnosnih službi

Nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smatra da Mektićeve tvrdnje treba argumentirano potvrditi ili demantirati, što trebaju učiniti sigurnosne službe BiH i Hrvatske.

"BiH i Hrvatska su jedinstven sigurnosni prostor kada je riječ o islamistima. Sigurnosnih pitanja na tu temu sigurno ima, ali ni blizu razini na kojoj ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s Draganom Čovićem“, smatra Orepić.

"Poznavajući ljude koji rade u sigurnosnim službama u obje zemlje, oni su sigurno već angažirani i vjerujem da će problem spustiti na razinu na kojoj treba biti. Izazova ima, ali to nije ni blizu onome što izborni gubitnici žele prikazati. Sigurnost je podučje gdje nema politikantstva, to treba argumentirano dokazati ili demantirati", naglasio je Orepić.

Na pitanje treba li hrvatska predsjednica, koja je ranije govorila o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije, pripaziti što govori, Orepić je odgovorio da je ona "jedan od stubova sigurnosti Hrvatske".

Što se tiče istinitosti Mektićevih tvrdnji, Orepić kaže da "ne želi stati ni na jednu stranu". Sigurno postoje interesi sigurnosnih službi da to razriješe, potvrde ili demantiraju. On, međutim, tu vidi "tragove politike koju treba izbaciti iz sigurnosnih službi“.

Dodao je kako je, dok je bio ministar unutarnjih poslova, primao izvješća SOA-e o islamskim radikalima, a tada se govorilo o tisuću do dvije ljudi, ali ne kao da su naoružani i u formacijama, nego o potencijalnom izvoru nezadovoljstva na tom prostoru.

Ostojić: To nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ov Ranko Ostojić najavio je da će se o tom slučaju raspravljati na sjednici idućeg tjedna, kada će na dnevom redu imati izvješća svih sigurnosnih službi.

Ostojić je ocijenio kako nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave. "Da sam na njegovu mjestu bilo bi uhićenih osoba koje su to napravile i bili bi izneseni dokazi o tome. Od odgovornog ministra možete očekivati da o takvim stvarima ne priča u medijima, nego da policija postupi i uhvati one koji su počinitelji", rekao je.

"Tu izjavu u ovom trenutku mogu procijeniti kao jedan od pokušaja da se pošalje određena poruka ili vijest bez ikakvih argumenata. O tome će sigurno govoriti Ministarstvo vanjskih poslova, a što se tiče Odbora, naša obaveza je da zatražimo informaciju, što ćemo i napraviti".

Dodao je kako ne može vjerovati da bi se u BiH naoružavale islamističke skupine, te ustvrdio kako se njemu ne bi moglo dogoditi da bez argumenata optuži neku zemlju da tako nešto radi, za jednog ministra to nije ozbiljno.

"Nevjerojatno je da imate konzula kojeg ostavljate u BiH, a javno ga optužujete da naoružava islamske teroriste u vašoj zemlji, to se u Hrvatskoj ne može dogoditi", istaknuo je Ostojić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter