VINKOVCI

Mađarsko kulturno umjetničko društvo "Vinkovci" uselilo u nove prostore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Mađarsko kulturno umjetničko društvo "Vinkovci" uselilo je u četvrtak u nove prostore u Dugoj ulici, a svečano su ih otvorili saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine u prošlom i budućem sazivu Robert Janković i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Po riječima Roberta Jankovića, rad Mađarskog kulturno umjetničkog društva u Vinkovcima vrlo je aktivan i to je Društvo odavno zaslužilo primjerene uvjete kakvi su im sada osigurani u prostoru u vlasništvu Grada Vinkovaca u Dugoj ulici.

"Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je bio taj kod kojega smo prijavili ovaj projet uređenja prostorija Mađarskog kulturnog umjetničkog društva "Vinkovci", a u što smo uložili nešto manje od 100.000 kuna", kazao je Robert Janković.

Dodao je kako po popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj živi oko 14.000 Mađara.

"Mi dakako mislimo da nas je dosta više. Postoje različiti razlozi zašto se ljudi, posebice u mješovitim brakovima, više ne izjašnjavaju kao Mađari. Međutim, ista je situacija i s Hrvatima u Mađarskoj. Nadamo da se da u popisu stanovništva iduće godine broj Mađara u Hrvatskoj neće biti bitno manji od sadašnjeg", rekao je Janković.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić ustvrdio je kako su vinkovački Mađari aktivni sudionici života u gradu Vinkovcima i značajno pridonose bogatstvu i raznolikosti Vinkovaca.

"Posebice su aktivni u kulturnom životu i redovitim nastupima na Vinkovačkim jesenima, predstavljajući bogatstvo mađarskog folklora i običaja", kazao je Bosančić.

Po riječima predsjednika Društva Rudolfa Ača, Mađarsko kulturno umjetničko društvo "Vinkovci" djeluje od 2012. godine i okuplja 70-tak članova od ukupno oko 140 pripadnika mađarske nacionalne manjine u Vinkovcima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater