LIPOVAC

Lipovac: Obilježena 29. obljetnica prve velike razmjene ratnih zarobljenika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Okupljanjem preživjelih logoraša u Lipovcu je, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), u subotu obilježena 29. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika, kada je po načelu "svi za sve" razmijenjeno 288 logoraša.

Podsjetivši kako je na današnji dan 1992. godine kod Lipovca, uz samu državnu granicu sa Srbijom, održana prva velika razmjena hrvatskih branitelja zatočenih u srpskim koncentracijskim logorima, kada je oslobođeno 288 branitelja, predsjednik HDLSKL Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Guzovski kazao je kako je do danas umrlo oko 3.000 nekadašnjih logoraša srpskih koncentracijskih logora.

U ime Vlade, na komemoraciji je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić poručivši kako kako je Hrvatska sazdana na žrtvi hrvatskih branitelja.

"Hvala vam za to i što ste učinili da razvijamo tri stvari - srce da stvorimo državu, glavu koja može razmišljati u kojem pravcu se država treba razvijati i ruke koje trebaju raditi za ovu državu", rekao je ministar Banožić.

Istaknuo je da su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu udarili temelje Hrvatske vojske.

"Cilj je ove Vlade, a to ćemo pokazati i idućega tjedna, da sve one borbene spremnosti koje smo ispoljili u Domovinskom ratu sada nadogradimo novim tehnologijama i mogućnostima", poručio je Banožić.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić rekao je da je Vlada još prošle godine donijela odluku o osnivanju povjerenstva i stručnog tima koji će se baviti tužbama protiv srbijanskih vojnih zapovjednika i Republike Srbije.

"Siguran sam da će te tužbe pokazati rezultate i da ćete dobiti barem minimalnu zadovoljštinu za sve što se prošli u srpskim koncentracijskim logorima", poručio je Nekić.

Govorio je i saborski zastupnik Nikola Mažar rekavši kako je na nama, bez obzira na političku pripadnost, da ostvarimo san koji su sanjali poginuli hrvatski branitelji, da radimo za bolju i ljepšu Hrvatsku i Slavoniju. "Ono što je pred nama je da skrbimo o vama i vašim obiteljima, a boli činjenica da je, kako smo mogli čuti, već gotovo 50 posto logoraša u međuvremenu umrlo", kazao je Mažar.

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić pozvao je na kažnjavanje odgovornih za zlostavljanja i ubojstva u srbijanskim logorima rekavši kako je kažnjavanje zločinaca preduvjet trajnog mira. "Iznimno smo ponosni na sve ono što su učinili hrvatski branitelji i zbog njih moramo biti još čvršći i jači u izgradnji bolje i sretnije Hrvatske", kazao je Galić.

Molitvu je predvodio lipovački župnik, velečasni Petar Maskaljević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater