Najnoviji podaci

PORAST U DOBA KORONE Lani dramatično porastao broj kaznenih djela nasilja u obitelji 

| Autor: HINA
Snimio Vedran Karuza)

Snimio Vedran Karuza)


Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most) upozorila je na dramatičan porast kaznenih djela obiteljskog nasilja tijekom 2020. godine.

Iznoseći najnovije podatke Ministarstva unutarnjih poslova Selak Raspudić navela je da je tijekom 2020. broj kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji i između bliskih osoba povećan za 30,5 posto.

Sada je jasno da najteži oblici obiteljskog nasilja, kaznena djela, u doba koronakrize rastu zbog uvjeta u kojima se obitelji nalaze, ustvrdila je Selak Raspudić. Posebno je spomenula područje Banovine gdje su cijele obitelji smještene u male kontejnere i pritisnute dvostrukom katastrofom, koronakrizom i potresom zbog čega, tvrdi, obiteljsko nasilje može eskalirati.        

- Upozoravali smo u par navrata da je nužno djelovati preventivno, senzibilizirati i alarmirati javnost te potaknuti snažnije institucionalno djelovanje. Međutim dramatični porast kaznenog djela obiteljskog nasilja institucije i dalje tretiraju isključivo kao dokaz uspješnog prepoznavanja obiteljskog nasilja umjesto da poduzmu konkretne mjere kojim bi se ono suzbilo, rekla je Selak Raspudić.

Iako je smanjen broj prekršajnih djela s elementima nasilja počinjenih na štetu članova obitelji i bliskih osoba za 11,3 posto u odnosu na 2019., kao i broj žrtava prekršaja nasilja u obitelji za 7,4 posto, raste broj težih, kaznenih djela i to 39,2 posto, što znači ukupno 5.524 kaznenih djela 2020. godine u odnosu na 4233 kaznenih djela 2019. godine.

Od kaznenih djela s elementima nasilja počinjenih na štetu članova obitelji i bliskih osoba, tijekom 2020. bilo je 1578 kaznenih djela nasilja u obitelji, nasuprot 1134 u 2019. Tijekom 2020. bilo je više kaznenih djela teškog ubojstva i ubojstva, a više je i kaznenog djela tjelesne ozljede, 605 u 2019., za razliku od 1055 ove godine, navela je Selak Raspudić.

Dodala je kako je i dalje izrazito veliki broj recidivista i da to pokazuje da sustav ne funkcionira kako bi trebao.

Posebno je izdvojila žrtve nasilja u obitelji koje uživaju posebnu zaštitu, ranjive društvene skupine, u 2020. bilo je evidentirano 124 žrtava s invaliditetom te 1100 žrtava starije životne dobi

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum