OSIJEK

Konferencija "Voda za sve": Više novca za vodu za piće, otpadne i podzemne vode

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U organizaciji osječkog Sveučilišta u srijedu je otvorena 9. Međunarodna konferencija "Voda za sve", s koje je poručeno kako je potrebno utrošiti novca koliko vrijedi 11 peljeških mostova kako bi se parametri vode za piće, otpadnih i podzemnih voda sveli u europske standarde.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg istaknuo je kako je Hrvatska, po zadnjem izvješću Eurostata, prva u EU po zalihama kvalitetne vode za piće po glavi stanovnika, ali i istaknuo potrebu ulaganja iznimnih financijskih sredstava kako bi tu činjenicu zadržali i za generacije iza nas.

Hrvatska je, rekao je Šiljeg, u financijskoj sredini po postizanju i trošenju EU sredstava i ulaganja u vodnokomunalni sektor te napomenuo kako smo upravo u fazi korištenja novca iz fondova otpornosti.

Naveo je da je Hrvatska ugovorila sredstva iz operativnog programa konkurentnosti i kohezije, a slijedi korištenje nove financijske perspektive do 2027., izrazivši uvjerenje da će građani nakon toga i u pogledu vodoopskrbe i odvodnje imati najmodernije standarde EU.

Posebno je pohvalio Osijek kao uspješan grad u rješavanju uklanjanja arsena iz vode za piće, što je bio problem koji se desetljećima pokušavao riješiti.

"Posljednjim rješenjem, koje je proizvod hrvatske pameti, domaćih znanstvenika i osječkog Vodovoda Osijek, došli smo do rješenja da praktički prirodnog arsena u vodi za piće više nema", zaključio je Šiljeg.

Želimir Pekaš iz Hrvatskih voda ustvrdio je kako uvijek treba imati na umu da ni vremenski, niti prostorno distribucija podzemnih voda nije svuda ravnopravno raspoređena, pri čemu je poznato da smo bogati s vodom pa onda njeno racionalno korištenje dolazi u drugi plan, a posebno zaštita tih voda.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako se puno više može i mora napraviti na zaštiti voda.

Industrijskih zagađenja, pesticida, herbicida i otrova koje koristimo u poljoprivredi mora biti manje jer oni utječu na kvalitetu vode, istaknuo je Anušić.

Naglasio je da kao budućnost treba gledati na vodu i sustave navodnjavanja te se više okrenuti zaštiti zaštiti prostora u kojem živimo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter