NAJNOVIJEMINISTAR HORVAT:

Konačno rješenje za Uljanik predstavit će premijer vrlo skoro, aktivnije se treba uključiti i Adris

Hina

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu kako će konačno rješenje za Uljanik premijer Andrej Plenković predstaviti vrlo skoro, a smatra da bi se aktivnije u proces trebala uključiti i Adris grupa s obzirom da ima dionice Uljanika.

Na sjednici Vlade koja će se sutra održati u Puli bit će predstavljena povijest hrvatske brodogradnje i trenutno zatečeno stanje, a temeljem čega će Vlada u idućih nekoliko dana odlučiti što i kako dalje, istaknuo je Horvat odgovarajući na novinarske upite pred današnju sjednicu užeg kabineta Vlade.

Na upit hoće li sutra na sjednici Vlada imati konkretno rješenje za Uljanik i 3. maj, odgovorio je protupitanjem: "A kakvo vi konkretno rješenje očekujete?".  

"Više javnost u ovom trenutku očekuje ta rješenja nego radnici", rekao je Horvat na novinarsku opasku kako rješenje očekuju radnici. 

"Što u ovom trenutku žele i planiraju radnici i Adrisa i svi oni koji jesu dionici ovog procesa to ćemo morati na jednom zajedničkom sastanku raspraviti s njima", kazao je.

Horvat kaže i kako od Adrisa, s obzirom da participira u vlasništvu Uljanika, očekuje da se aktivno uključi u proceduru i odabira strateškog partnera i donošenja plana restrukturiranja.

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) o top deset dioničara Uljanika, Adris grupa drži 2,47 posto dionica, a članica te grupe - Croatia osiguranje 9,93 posto dionica. 

Ministar gospodarstva kaže i kako se razgovara s eventualnim potencijalnim investitorima, kao i strateškim partnerom kojega je odabrala Uprava Uljanika.

"Pojavljuju se iz dana u dan i drugi dionici koji su zainteresirani za hrvatsku brodogradnju. I nemojte nas tjerati u donošenje nekakvih nerezonskih odluka koje bi možda mogle imati teže posljedice od onih u kojima je hrvatska brodogradnja u ovom trenutku", istaknuo je.

Horvat je najavio i da će konačno rješenje za Uljanik predstaviti premijer "vrlo skoro". 

Ministar gospodarstva ponovio je i kako je novac za plaće radnika Uljanik grupe za kolovoz osiguran.

Modalitet isplate plaća će se vidjeti sljedećih dana, rekao je, dodajući kako Uprava radi na deblokadi računa tvrtki u sastavu Uljanik grupe. 

Plaća se do sada u Uljaniku isplaćivala do 15. u mjesecu, a Horvat je uvjeren da će i plaća za kolovoz krenuti, ako ne prije, 15. rujna.

Na upite o današnjem sastanku s norveškim naručiteljima, ministar gospodarstva je rekao kako s naručiteljima iz Kanade i Norveške treba najprije vidjeti kakav je u ovom trenutku njihov stav i što planiraju s brodovima koje su naručili u Uljaniku i 3. maju. 

Odgovarajući na upit za što Uprava Uljanika traži dodatnih sto milijuna eura, Horvat je rekao kako je u ovom trenutku plan restrukturiranja težak 584 milijuna eura.

Participacija Vlade prema prvom modalitetu, koji Europska komisija smatra prevelikim, je 60 posto, kaže Horvat, dodajući kako bi za Komisiju poželjan modalitet bio 50 posto Vlada, a  50 posto strateški partner, jer je to nekakva praksa unutar EU-a. 

Sto milijuna eura koliko je u korespodenciji tražila Uprava Uljanika, prema njegovim riječima je, da bi se "uopće proizvodnja u Uljaniku i 3. maju mogla nastaviti".

Z. Marić: Jamstveni fond u ovom trenutku ništa ne bi riješio

Novinari su pred sjednicu užeg kabineta Vlade i ministra financija Zdravka Marića upitali ima li u državnom blagajni sto milijuna eura za Uljanik, a što traži uprava te tvrtke. 

"Ne možemo tako razgovarati, puno njih traži, a tu su i pravila, regule i propisi EU-a, državne potpore i slično. Opet ponavljam - kao ministar financija gledam cjelovitu sliku i ne smijemo zanemariti odgovornost Vlade i mene kao ministra financija za javne financije i utjecaje na njih i ono što plaćaju porezni obveznici", rekao je Marić.

Napominjući kako se ne razilazi s ministrom gospodarstva oko stvaranja jamstvenog fonda, ministar financija poručio je kako taj fond ne bi ništa riješio u ovom trenutku. "Taj fond nije tema koja bi bilo što riješila u ovom trenutku", rekao je Marić, podsjećajući da država unazad nekoliko godina "nikada nije odbila bilo kakav posao koji su brodogradilišta ugovorila bilo u smislu izdavanja avansnih, činidbenih, bilo financijskih jamstava".

"Što bi taj fond sada riješio, ista stvar, jer na kraju je pitanje da li biznis stvara vrijednost i može li plaćati kredite za koje država jamči i to je ključno pitanje", poručio je ministar financija, ponovivši da tu nema razilaženja s ministrom Horvatom. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam