ZAGREB

Komora: Promjene u sustavu potrebne su uz konzultacije sa socijalnim radnicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz Hrvatske komore socijalnih radnika u ponedjeljak su apelirali na Ministarstvo obitelji i socijalne politike da uz konzultacije sa socijalnim radnicima i bez odgode pokrenu potrebne promjene u sustavu socijalne skrbi.

"Socijalni radnici kontinuirano pozivaju na međuresornu suradnju, smanjenje javnih ovlasti i poštivanje normativa u pogledu broja korisnika, uvažavanje mišljenja i iskustva struke te na strukturalne promjene za koje je odgovorno nadležno ministarstvo", izvijestili su iz Hrvatske komore socijalnih radnika.

Apelirali su na nadležnog ministra da kao odgovorna osoba "bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa  stručnjaka - socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku  upozoravaju dugi niz godina".

Iz Komore su izrazili istinsko žaljenje zbog smrti djevojčice koja je bila više od godinu dana kod udomitelja, a potom je na zahtjev roditelja vraćena u biološku obitelj.

"Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice", istaknuli su iz Komore socijalnih radnika u priopćenju koje je u ime Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika potpisao predsjednik Antun Ilijaš.

"Svima nam je važno da živimo u društvu koje ima nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste te cijenimo svaku inicijativu i aktivnost koja doprinosi tome cilju. Međutim, linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti", poručili su iz Komore.

Napomenuli su i kako u ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne. "Socijalni radnici  
postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika", stoji u priopćenju.

Osvrnuli su se i na najavljeni sastanak predstavnika inicijative "Spasi me" s ministrom Josipom Aladrovićem u utorak.

"U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoren je  sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje. Potrebno je naglasiti da navedene 'inicijative' čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi", istaknuli su.

Ustvrdili su i kako do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje  licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su  radili s obitelji preminule djevojčice.

"Struka socijalnog rada ima  potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika", poručili su iz Komore socijalnih radnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini