KARLOVAC

Karlovac: Čekaju se nalazi odgojiteljica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Karlovca Stjepan Mrežar rekao je u petak da će Dječji vrtić "Novi centar" od ponedjeljka, budu li pozitivni nalazi danas uzetih briseva dviju njegovih djelatnica, vjerojatno biti zatvoren najmanje 14 dana. 

Naime, u četvrtak je zbog pozitivnog nalaza jedne odgojiteljice u Dječjem vrtiću „Novi centar“ njezin odjel sa 17 djece premješten i stavljen u samoizolaciju, a prostorije vrtića dezinficirali su pripadnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bude li ijedan nalaz od dviju u petak testiranih odgojiteljica iz drugog odjela vrtića pozitivan, od ponedjeljka će svih 47 djece iz tog vrtića morati u 14-dnevnu samoizolaciju, rekao je Mrežar.

Konferencija za novinare Stožera održana je ispred Osnovne škole „Švarča“, čija je ravnateljica Andreja Željković rekla da je prvi tjedan nastave protekao bez problema. Problema bi bilo, dodala je, da na vrijeme nisu riješena pitanja s reorganizacijom jednosmjenske nastave na dvosmjensku režim. U skladu s time, skraćena je satnica za pet minuta, a s lokalnim autoprijevoznikom dogovorene su dodatne autobusne veze prilagođene nastavi.

Zbog novih okolnosti, mjerodavnome ministarstvu poslani su zahtjevi da se odobri dodatno zapošljavanje spremačica i čistačica, a odgovori se još čekaju, kao što se čekaju i rješenja problema o korištenju školskih sportskih dvorana, rekao je Mrežar.

Problem u vrtićima mogao bi eskalirati s premalim brojem odgojiteljica dogodi li se još koji slučaj njihove zaraze koronavirusom ili bolovanjem zbog bilo koje druge dijagnoze. Po novoj organizacijskoj shemi, skupine djece i njihove odgojiteljice strogo su odvojene i ne dolazi u obzir u sadašnjim okolnostima da si odgojiteljice iz različitih skupina međusobno pomažu kao prije epidemije.

"Sustav koji je sada na snazi omogućuje da se, slikovito rečeno, jedna grupa s odgajateljicama može kirurški izvući iz vrtića u slučaju pozitivnih nalaza, a da se cijeli vrtić ne mora zatvoriti. Ako se tete miješaju i druže, onda se situacija može oteti kontroli i u samoizolaciju mora ići više odjela iz vrtića te se čitava ustanova mora zatvoriti. Znači li to da će se u vrtićima morati zaposliti više odgajateljica, za sad ne mogu garantirati. O tome se razmišlja, ali to je vezano i uz izvore financiranja takvih poteza", rekao je Mrežar.

U Karlovačkoj županiji od 77 nalaza koji su stigli u petak dva su bila pozitivna na koronavirus. Riječ je se o mlađem muškarcu i ženi srednje dobi iz Karlovca.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum