ZAGREB

Kampanja "Misli na mene.." Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) pokrenuli su kampanju "Misli na mene, osvijesti moje probleme" na Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se, diljem svijeta, obilježava 3. prosinca.

Riječ je o kampanji osvješćivanja o društvenim i arhitektonskim barijerama s kojima se osobe u kolicima svakodnevno susreću, a oduzimaju im slobodu samostalnog kretanja, priopćeno je iz udruga koje su upozorile kako je nepristupačnost gradskoga okoliša jedna od bitnih dimenzija njihove društvene diskriminacije.

U posljednjem istraživanju iz 2019. u Zagrebu, u dijelovima gradskih četvrti Gornji grad (Medveščak), Donji grad i Trnje, ustanovljeno je da osobe u motornim invalidskim kolicima ne mogu samostalno prijeći čak 22 posto ukupne duljine pločnika (istraženo je 656 prijelaza) i 16 posto pješačkih prijelaza, odnosno njih 105, a za svladavanje 19 posto duljine pločnika i devet posto pješačkih prijelaza potrebna im je pomoć više od jedne osobe.

Rampe za ulazak u javne ustanove često su nepropisno izvedene i strme. Iako rampe za samostalni ulaz u javni prijevoz postoje u vozilima, one nisu u stalnoj uporabi, a dio građana još uvijek nije svjestan čemu služe dodatna proširenja na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom, upozorili su.

Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostiva su barijera, pa će kampanju "Misli na mene, osvijesti moje probleme" poduprijeti četiri situacijska videa kojima će se javnost informirati i educirati o tome što ih sputava i što im je potrebno za nesmetano kretanje.

Iz HUPT-a su pozvali građane da se priključe njihovoj kampanji uz hashtag #MisliNaMene.

Mislite na osobe u kolicima, osvijestite njihove probleme jer oko 15 posto svjetske i 12 posto hrvatske populacije ima neki oblik invaliditet, istaknuli su.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum