REKONSTRUKCIJA VLADE

Kako to mislite ja nisam popularan? Premijer Plenković pokušao objasniti zašto je smijenio ministre

| Autor: P. N.
Hina

Premijer Andrej Plenković da je intervju Dnevniku Nove TV u kojem je Mislavu Bagi odgovarao, između ostalog, na pitanja oko rekonstrukcije vlade.

Vi ste jučer rekli da su ove smjene i rekonstrukcije uvjetovane percepcijom, medijskom slikom. Znači li to da ste zapravo kapitulirali pred medijima i javnošću i smjenjivali ministre zato jer su bili svaki dan u medijima, označavale su se afere? Od ministrice Žalac, pa do Tolušića i tako dalje.

Prije svega, meni je drago da imam prigodu u intervjuu za Vašu televiziju javnosti pojasniti ciljeve rekonstrukcije Vlade. Sada su već skoro tri godine kako smo dobili povjerenje hrvatskih građana na izborima 2016. godine. Sve što smo tada rekli kao temeljne ciljeve naše Vlade, mi ih ostvarujemo konzistentno, kvalitetno i dobro za Hrvatsku i naše sugrađane i u pogledu političke stabilnosti koju smo osigurali, i u pogledu gospodarskog rasta, društvene uključenosti, solidarnosti, jačanja pravne države, inzistiranja i na vrijednostima u društvu, smanjivanja polarizacije i, ja bih rekao, nametanju jedne čiste distinkcije između ozbiljnih odgovornih političkih stranaka i onih drugih. U tom cilju smo uspjeli.

Nakon tri godine rada Vlade, postoje trenuci kada ja, kao predsjednik Vlade, procjenjujem možemo li poboljšati, modificirati tim, napraviti neka osvježenja koja će nam pomoći u ispunjenju naših programskih ciljeva. Neke situacije s kojima smo bili suočeni u posljednje vrijeme, a tu posebno govorim o jednom poprilično snažnom medijskom i percepcijskom dojmu da postoje aluzije na neke nepravilnosti, ponašanja koja nisu u skladu s vrijednostima, pa čak i aluzije na korupciju, jednostavno su, u proteklih nekoliko mjeseci, nanijele političku štetu i radu Vlade i Hrvatske demokratske zajednice.

Budući da ni ja osobno ni program koji radimo ni aktivnosti koje imamo, ne želim niti u jednom trenutku doći u situaciju da bilo tko, politički protivnik, neovisni analitičar, veže za ovu Vladu, za rad mene kao predsjednika Vlade, članova vlade, bilo koga, nešto što ima takve konotacije. Onda sam odlučio da ne prejudicirajući, a uvjeren sam da je većina ljudi koji su u Vladi kvalitetna i ponaša se u skladu s načelima i poštujući daljnje procese će imati prigodu da i oni sami objasne stvari koje nisu bile jasne, da sve te stvari odagnam od rada Vlade, od programa Vlade, od imidža stranke i od naših prioriteta.

Ako je percepcija ta koja je presudila radu ministara, onda po percepciji javnosti ni vi ne stojite dobro.

Kako to mislite? Temeljem čega?

Pa temeljem i anketa i istraživanja.

U kojem pogledu? U vezi koje teme?

Primjerice, dojam u istraživanju koje mi redovito objavljujemo. Dojam o vama je uglavnom negativan.

To je sasvim normalno da imate situaciju da su premijeri najnepopularniji čim uđu Banske dvore. To je po defaultu situacija. A drugo, popularnost bilo koga od nas može se mjeriti na više načina. Je li to kvalitetan rad na programu ili da nam se pokušavaju od protivnika prišiti etikete i epiteti koji ne stoje. Ja o tome govorim, o toj vrsti percepcije.

Ali onda ste indirektno priznali da su mediji srušili ministre.

Apsolutno ne.

Kako mislite?

Ja donosim političku procjenu. Dakle, ako se netko dokazao da brani ministre u Vladi, da brani ljude koji rade s njim od početka mandata. Sjećate se kako se krenulo rušiti ministra znanosti i obrazovanja, a nismo ni krenuli, na temelju neke benigne, efimerne i nebitne fusnote. Jednog, drugog, trećeg, četvrtog, petog, šestog i tako cijelu Vladu. Dakle, destruktivnost našeg političkog protivnika i oporbe je bila tolika da, praktički, želi stvoriti atmosferu nestabilnosti, defokusiranja od bitnog, ljepljenja etiketa Vladi i HDZ-u koje ne da ne postoje, nego ja ne dam da mi prišiju.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater