NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

JOŽA MANOLIĆ DANAS SLAVI 102. ROĐENDAN: Preživio koronu, nadživio dvije supruge

| Autor: Glas Istre
Josip Manolić (Foto Cropix)

Josip Manolić (Foto Cropix)


 Josip Manolić, najpoznatiji hrvatski umirovljenik i jedan od najistaknutijih političara hrvatskog suvremenog doba danas slavi 102. rođendan. U Jugoslaviji je bio visokopozicionirani pripadnik Udbe, a početkom devedesetih bio je jedan od najbližih suradnika prvog predsjednika Republike Hrvatske – Franje Tuđmana. Iako u poznim godinama, i dalje prkosi vremenu pa je tako prošle godine prebolio i COVID-19. Tri tjedna bio je na kućnom liječenju uz stalan nadzor. Imao je nešto teže simptome – početak upale pluća, zbog koje desetak dana nije mogao sam ustati iz kreveta. Liječnici su mu pak savjetovali da se ne cijepi jer bi zbog njegove životne dobi to bilo rizično. Nakon dva-tri dana Manoliću se vratio apetit, a lijekovi su mu pomogli u oporavku tako da se mogao vratiti i svojem vježbanju, koje redovito obavlja uz pomoć fizioterapeutkinje, piše Večernji list.

- Uspio sam se oporaviti, jedva čekam da idemo na kavu – veselo je kazao tada. Godinu dana ranije, 2020., koronavirus je odgodio proslavu njegova jubilarnog 100. rođendana.

Njegov ulazak u drugo stoljeće života krenulo je burno. Na 100. rođendan probudio ga je veliki potres u Zagrebu, a iste godine pretrpio je posebno težak osobni gubitak, umrla mu je druga supruga, Mirjana Ribarić.

Budući da je jako dobro poznavao dvije kultne ličnosti hrvatske politike, Manolića su nerijetko znali pitati tko je bio veći, Josip Broz Tito ili Franjo Tuđman. – Svatko u svoje vrijeme – odgovorio bi Manolić iako je 1994. godine jaz s Tuđmanom postao nepremostiv pa je došlo do njihova razilaženja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of