ZAGREB

Jandroković uputio sućut obitelji Nedjeljka Mihanovića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji bivšeg predsjednika Hrvatskoga sabora Nedjeljka Mihanovića koji je preminuo u četvrtak u 92. godini.

"S tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Nedjeljka Mihanovića. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, s dubokim suosjećanjem izražavam Vam iskrenu sućut", stoji u priopćenju.

Jandroković je napisao da Sabor pamtiti Mihanovića kao svog trećeg predsjednika od 1994. do 1995. godine, a hrvatska javnost s osjećajem zahvalnosti zbog njegovog iznimnog doprinosa u stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske.

"Kao bliski suradnik predsjednika Tuđmana, Mihanović je imao značajnu ulogu u demokratizaciji zemlje, promicanju višestranačja i izgradnji hrvatskih institucija", ustvrdio je u pismu sućuti.

Mihanović je na prvim višestranačkim izborima 1990. godine biran s liste HDZ-a u tadašnje Vijeće općina, a mandat saborskog zastupnika ponovio je na izborima 1992. i 1995. godine.

Obnašao je dužnosti predsjednika saborskog Odbora za naobrazbu, znanost, kulturu i šport i predsjednika Izvršnog odbora Nacionalne grupe Sabora pri Interparlamentarnoj uniji, a u Vladi 1992. godine i zamjenika ministra prosvjete, kulture i športa.

Bio je i savjetnik Predsjednika za etička i moralna pitanja te predsjednik državnoga povjerenstva za odnose s vjerskim zajednicama u Hrvatskoj.

"Sve svoje dužnosti i djelatnosti obavljao je profesionalno, odgovorno i časno, uvijek promičući hrvatske nacionalne i državne interese, zbog čega je i višestruko odlikovan. Bio je čovjek čvrstih uvjerenja kojem je javni interes bio ispred osobnog zbog čega je uživao poštovanje svojih kolega, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti", istaknuo je. 

Napomenuvši da iza Mihanovića ostaje bogat i plodonosan književni i znanstveni opus, posebno u području kroatistike i promicanju hrvatske književnosti, Jandroković dodaje kako se opraštamo od "istaknutog hrvatskog domoljuba, intelektualca i književnika, ali prije svega plemenitog i uvijek pristupačnog čovjeka".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater