ima elemenata terorizma

IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE O NAPADU NA MARKOVOM TRGU Objavljena snimka

| Autor: Glas Istre
Arhiva

Arhiva


U TIJEKU JE konferencija za medije predstavnika policije i nadležnog državnog odvjetništva vezana uz napad na Markov trg, piše Index.hr

Na konferenciji sudjeluju glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO- Zagreba Jurica Ilić.

Na početku su prikazali snimku s Markovog trga. Na kojoj se vidi dolazak napadača te njegov bijeg.

gg

"S obzirom na različite špekulacija, prezentiramo jedan dio činjeničnoig stanja da se vidi što se dogodilo, moram reći i ponoviti da policija od prvog saznanja radi opsežno krim istraživanje u kojem je proveden velik broj mjera i radnji i prema rezultatima dosad provedenih radnji, potvrđeno je da se radi o pokušaju 3 teška ubojstva policijskih službenika koji su bili na osiguranju vlade i sabora.

Više timova krim policije ali i cjelokupni policijski sastav je uključen u prikupljanje obavijesti povezanih s mladićem koji je počinio ovaj čin.

Želim iskazati sućut obitelji stradalog mladića jer zasad sve što je prikupljeno ukazuje na pitanje radikalizacije... i to može dovesti do najtežih posljedica.

Možemo potvrditi da tu ima itekako elemenata koji ukazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. To jasno ukazuje na to i ovo što je sada prezentirano, mi nastavljamo dalje s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti i o tome svemu izvješćujemo..

I danas smo privjeli jednu osobe na području sisačko-moslavačke PU koju možemo dovesti u vezu s događajima na Markovom trgu. Ta osoba je u pritvoru i trenutno će je ispitati općinski državni odvjetnik u Sisku.

Moram ukazati da je nakon događa, dkale od 12. do 16 listopada policija u svom redovnom radu imala čak 83 slučaja dragovoljnog predaja oružja, svjesni smo tog problema, ukupno smo pronašli 12 automatskih pušaka, 4 poluatomatoske, 16 pištolje,a 53 ručne bombe... kilogram eksploziva...

Svim načelnicima PU sam održao video konferenciju gdje sam ukazao na problem s različitim oblicima ugrožavajućeg ponašanja. zatražio sam da policija poduzima sve preventivne mjere da bi ta ponašanja prevenirali da bi zaštititli sve građana RH, a i najviše državne dužnosnike.

Nama je prvenstveni cilj sigurnost RH, svih njenih građan, turista.... Hrvatska je sigurna turistička zemlja. Hrvatska policija će učiniti sve kako bi razina sigurnosti ostala na najvišoj razini"....

"Bilo je puno špekulacija o samom osiguranju. Podigli smo mjere osiguranja, bile su špekulacije o neodgovaraćujem sustavu, no iz reakcija policijskih službenika koji su odbili napad počinitelja vrlo se jasno vidi da sustav koji je dotad bio je funkcionalan. Pohvalio bih reakciju, vidi se ugroza tri policijska službenika, i ugroza drugih osoba.

Napadač je kao što se vidi iz snimke ispucao određeni količinu streljiva i imao je reakciju nakon što je vidio, ali je kao što vidite se vratio bočno i tamo je išao zamijeniti dodadno u pokretu okvir tako da je još dodatno ispalio jedan dio streljiva, nakon reakcije policijskog službenika odustaje, odnoson odbijen je daljnji napad

Policija je dosta detaljno, ne mogu reći potpuno, ali vrlo detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, policija još mora niz informacija provjeriti pregledati, tako da ja sad ne mogu te detalje reći.. ali se vidi sam dolazak, da je on bio neočekivan i da je taj napad bio praktično vrlo brz i iznenada, to je ono što ste vidjeli.

Ne mogu potvrditi točno kako je on došao ali policija je dosta dobro utvrdila njegovu trasu kretanja. On je odmah uperio pušku, bez oklijevanja, puška nije bila niti jednom građaninu do tih zadnjih sekundi prije napada da policijskog službenika...

Za motiv sami to sada ne možemo reći točno, policijski službenik koji je bio na osiguranju je bio tu na ulazu u objekt vlade i radio je svoj posao. Kolege iz osiguranja su reagirale nakon događaja, to se u sekundama mjeri ta situacija od pojave osobe do same njegove upotrebe vatrenog oružja.

Modalitet počinjena ovog kaznenog djela ima teroristička obilježja, zasad službeno još nije potpuno kvalificirano kao kazneno djelo protiv čovječnosti, trebamo još vidjeti rezultate krim istraživanja.

Zasad ne mogu potpuno potvrditi da je htio ući u vladu, ali ne mogu to niti isključiti. Policijski službenici su odbili napad.

Ja mogu potvrditi da je bilo više događaja povezanih s događajem na trgu Svetog Marka, što se tiče ovoga mogu potvrditi da su određeno pismo prijetećeg sadržaja da je to prijavljeno PU zagrebačkoj. Napravit će se sve da se utvrdi sve o čemu se tu radi.

Policija će sada provoditi niz radnji o svim osobama koje mogu dati bilo kakva saznanja o obavijesti, a to ne isključuje i da je neka osoba neposredno utjecala na ovaj čin. Krim istraživanje obuhvaća velik broj osoba.

Pozivam sve u društvu kako ne bi dodatno radikalizirali...

Mogu reći da je imao dugo vatreno oružje, ne mogu o detaljima, tipu i vrstu, imao je i kratko vatreno oružje. Pronašli smo različite vrste streljiva. Mi ćemo sve osobe, sve događaje, koje možemo dovesti u vezu s ovim događajem, sve ćemo provjeriti...

"Vidio sam informacije u medijima, te informacije ne odgovaraju u potpunosti činjenicama do kojih smo mi došli. Sam objek napada je objekt vlade, polcijski službenici, ovo što vi govorite ja zasad niti mogu reći... Ja nisam osoba koja će govoriti detalje, sve ove špekuleacije ja mogu potvrditi jedino da nisu činjenični poptuno točne."

"Predmet krim istraživanja je da vidimo pozadinu, je li imao pripremen radnje, koliko je to trajalo. Ne možemo reći da je to bilo nekakvo dugotrajeno planiranje prema onom što dosad znamo. Zato i radimo sve potrebne provjere"

Zasad je privedena osoba za nedopusšteno držanje oružžja, ali nakon što je ispitana puštena je da se brani sa slobode.

Priveden je velik broj osoba na razgovore. Ne mogu reći broj. Sve policijske uprave rade na prikupljanju informacija o kontaktima.

Zbog toga što se različite interpretacije pojavljuju, to je jedan događaj koji ima ogroman interes medija i javnosti, pojavljuju se i iskrivljene informacije u medijima o tome što se dogodilo. Većina osoba je mislila da je napadnut samo jedan policijski službenik. Iz snimke se vidi da to nije izdvojeni napad na policijskog službenika.

Ima modalitet i obilježja terorizma.

I policija i DORH moraju čitavo vrijeme imati postojanje bitnih elemenata kaznenih djela. U ovom slučaju radi se elementima kaznenog djela teškog ubojstva, ali način izvršenja nam daje za pravo da dalje istražujemo radi li se i o terorizmu.

Sam način izvršenja ukazuje na terorizam. Ne radi se tu samo o tome što je došao pred vladu.

Činjenica da netko puca po zgradi vlade ne može sama za sebe biti dokaz da je to terorizam.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater