ZNANSTVENIK O SITUACIJI S KORONOM

IVAN ĐIKIĆ UPOZORAVA: Bojim se da Hrvatska srlja u neuređeni lockdown koji može imati dugoročne posljedice na društvo

| Autor: Glas Istre
CROPIX

CROPIX


Znanstvenih ističe kako je Covid-19 akutna, dok je AIDS kronična bolest.

"Covid-19 je akutna, većinom respiratorna bolest, a AIDS je kronična virusna bolest koja dovodi do višegodišnjeg urušavanja našeg imunološkog sustava i posljedičnim simptomima i na kraju smrtnog ishoda. AIDS je bio jedan od najvećih znanstvenih izazova, no nakon 30 godina rada znanstvenici su uspjeli pronaći pravilne lijekove koji se daju u koktelima i danas je AIDS bolest koju možemo kontrolirati. No, troškovi liječenja su visoki i danas je problem dostupnosti tih lijekova, tako da imate katastrofalne posljedice širenja AIDS- a u Africi zbog toga što te zemlje sebi ne mogu priuštiti takvu skupu terapiju", naglasio je Ivan Đikić.

Ivan Đikić osvrnuo se na učestalu relativizaciju smrtnosti od Covida-19, pa se tako može čuti zašto bi tristotinjak ljudi umrlih od korone trebali biti važniji od 50.000 smrti, koliko ih je u Hrvatskoj u prosjeku godišnje.

"Mislim da je znanstveno nekorektno uspoređivati krive brojeve i na temelju toga prenositi krive poruke u javnost. Takvo iskorištavanje ‘znanosti’ je vrlo tipično za teoretičare zavjere koji uzmu dva nepovezana broja i stave ih u korelaciju koja znanstveno ne postoji i onda agresivno promoviraju znanstveno nepotvrđene zaključke u javnosti. Uzmimo na primjer usporedbu Covida-19 i kardiovaskularnih ili tumorskih oboljenja. Pandemija Covid-19 je akutna globalna opasnost koja uzrokuje ogromni stres diljem svijeta posebno u zdravstvenom sustavu, ali i u gospodarstvu i našem načinu života", rekao je za Jutarnji list.

Ističe kako se virus SARS-CoV-2 u tom periodu nije promijenio, ali jest naše ponašanje jer smo u gotovo cijeloj Europi postali previše ležerni.

"Virus se nije promijenio tijekom ljeta. Mijenja se naše ponašanje, okolnosti života, boravak u zatvorenim prostorima te stoga i koncentracija virusa oko nas. Opuštanje i nedovoljno testiranje nekoliko mjeseci znači da se virus neprimjetno širi i da će s vremenom dovesti ponovno do blokiranja normalnog života, pretrpavanja zdravstvenog sustava, gubitka gospodarskih aktivnosti i globalnih posljedica na ljude, rekao je te nastavio:

"Upravo zbog toga je neophodno da oni koji donose odluke nikada ne umanjuju, ali i ne uvećavaju rizike od Covida-19. Izrazito je važno pravilno komunicirati u javnosti te uvijek govoriti točne i konkretne podatke za budućnost. Bojim se da Hrvatska srlja u neuređeni 'lockdown' koji može imati dugoročne posljedice na društvo, zdravlje i gospodarstvo. Potrebna je koordinirana priprema Vlade i prezentacija ozbiljnih planova kako želimo osigurati život, gospodarstvo, uz kontrolu širenja virusa prema rizičnim populacijama".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater