MIROGOJ

TISUĆE LJUDI NA POGREBU BANDIĆA: "Živio je za Zagreb i izgorio na njegovim ulicama"

| Autor: Glas Istre
(Cropix)

(Cropix)


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je preminuo sa subote na nedjelju u 66. godini života. Posljednji ispraćaj održava se na gradskom groblju Mirogoj. Bandić se ispraća uz svoje najdraže pjesme: 'Oči u oči', 'Na omiškoj stini' i 'Pod brajde' u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice 'Sveti Juraj'.

Proglašen je Dan žalost u Zagrebu, te su otkazane sve svečanost, a zastave su spuštene na pola koplja. 

Na Mirogoju se okupio velik broj građana. Stigao je i velik broj osoba iz javnog i političkog života, među njima i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, javlja Rtl.hr.

Pred mrtvačnicom na Mirogoju izložen je lijes s Bandićevim tijelom. Broj građana koji su se okupili je daleko veći od 25 koliko je dozvoljeno epidemiološkim mjerama. Riječ je o nekoliko tisuća ljudi. 

Sprovod je počeo izvedbom pjesme "Oči u oči" Ivana Puljića u izvedbi klape Sveti Juraj. Riječ je uzeo Ljubo Jurčić koji je govorio o djetinjstvu Milana Bandića, njegovom djetinjstvu i životu.

"Naše druženje je počelo u Hercegovini od nogometnih nestašluka. Pa do prije par dana kad je Milan trebao napraviti ručak."

"Uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini i ljudima koji tamo žive. Uvijek je pitao za svoje prijatelje iz djetinjstva", ispričao je Jurčić. "U Milanu je do zadnjeg dana života živio onaj razigrani dječak Cvrco iz krševite Hercegovine."

"Milan je za Zagreb napravio sve i nitko više neće toliko učiniti kasnije".

"Naša Hercegovina odakle smo potekli treba biti ponosna na sve što smo učinili. Hvala ti za sve što si učinio za Zagreb i Hrvatsku i počivao u miru", kazao je Jurčić.

Nakon Jurčića o Bandiću kao vizionaru govori njegova zamjenica i privremena gradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

"Opraštamo se od najvećeg i najdugovječnijeg gradonačelnika. Grad je napravio europskom metropolom. On je toliko napravio za grad, postao je dijelom njegovog identiteta, koji je sanjao velike snove o njegovoj budućnosti", rekla je zamjenica gradonačelnika. "Bio je jedinstven, neponovljiv. Živo je svoj grad, izgorio je na njegovim ulicama. Ovakvi velikani su rijetki, budimo zahvalni na njegovom djelu i životu", rekla je.

Nakon vršiteljice dužnosti gradonačelnika riječ je preuzeo mons. Zlatko Koren koji vodi vjerski obred.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of