ZAGREB

Inicijative protiv imenovanja članova Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Nekoliko inicijativa pozvalo je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da na današnjoj sjednici Vlade ne imenuje članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora jer, tvrde, izbor članova iz redova organizacija civilnog društva nije bio u skladu s načelima transparentnosti.

"Ured za udruge pokrenuo je proceduru izbora članica i članova u EGSO iz redova organizacija civilnoga društva bez mogućnosti rasprave i predstavljanja kandidata, što je onda napravila njihova organizacija putem online platforme Zoom", navela je koordinatorica  koordinatorica Platforme za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL Branka Juran na konferenciji za medije.

Rekla je da se od ukupno osam kandidata predstavilo njih petoro dok su se drugi ispričali.

Juran smatra da je ovakvo predstavljanje trebao organizirati Vladin Ured za udruge.

CROSOL, Inicijativa za snažno civilno društvo i SOLIDARNA - Zaklada za ljudska prava i solidarnost poručile su da provedena procedura izbora ozbiljno šteti ugledu Hrvatske, posebice u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije kada je velika pažnja usmjerena na Hrvatsku. 

Blaženka Sečkar iz Gonga upozorila je da je civilno društvo u Hrvatskoj već duže vremena izloženo srozavanju demokratskih standarda i sužavanju prostora za djelovanje te da Vlada sustavno ignorira organizacije koje koriste institucionalne mehanizme. 

"Na ugrožavanje demokratske procedure koja bi očuvala autonomiju civilnoga društva u ovim imenovanjima upozoravalo se preko pola godine i predlagalo rješenja, no bez odgovora", podsjetila je Sečkar.

Ističe da je ovaj izbor članica i članova u EGSO iz redova organizacija civilnog društva dodatno kompromitiran i činjenicom da je pokrenut i upravni spor protiv Vlade povodom imenovanja predstavnice državne zaklade u kvotu rezerviranu za organizacije civilnoga društva čime je narušen propisani omjer između predstavnika javnog i civilnog sektora te dodatno oslabljena pozicija članova civilnog društva. 

Upraviteljica zaklade SOLIDARNA i trenutna članica EGSO-a Marina Škrabalo navela je da su izbori u prethodnom mandatu provedeni prema unaprijed dogovorenoj proceduri na sjednicama Savjeta koja je štitila autonomiju civilnog društva. 

Hrvatska se više neće moći pohvaliti dobrom praksom demokratskog izbora članova EGSO-a po kojoj je dosad bila prepoznata i cijenjena ako Vlada ne ponovi postupak izbora za članove EGSO-a iz ove skupine u skladu s uspostavljenim demokratskim standardima, ocijenila je.

"Hrvatska pod Vladom Andreja Plenkovića ne ide prema demokratizaciji, nego povlači autoritarne poteze što je posebno loš primjer tijekom predsjedanja Vijeća Europske Unije kada se cijela Europa njiše između demokracije, te isključivosti, prikrivenog fašizma i ksenofobije", zaključila je Vesna Teršelič iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater