KARLOVAC

HNS predstavio u Karlovcu reformske prijedloge

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik HNS-a Stjepan Ćuraj je u četvrtak u Karlovcu predstavio reformske prijedloge stranke u radnom, poreznom i mirovinskom zakonodavstvu, ali ne kao čvrsto definirane prijedloge već podesne izmjenama kroz široku javnu raspravu.

"Želimo dobiti i nove prijedloge, pa i kontraprijedloge, rekao je Ćuraj i kao primjer izdvojio prijedlog da se radni tjedan sa 40 smanji na 36 sati, ali uz zadržavanje ostalih prava u ugovoru o radu, dakle bez smanjenja plaće.

Daljnja bi mogućnost bila smanjenje radnog tjedna na 32 sata, ali na teret zaposlenikovog dnevnog odmora" , rekao je Ćuraj.

Ustvrdio je da je svrha prijedloga da se smanji opterećenje radnika, ali uz očekivanu veću produktivnost.

Predviđena je i mogućnost da poslodavac onda da radniku da tih četiri ili osam sati tjedno radi kod njega, ali da mu se dodatno plaća prekovremeni rad.

Oni koji to žele mogli bi ostvariti i ‘mini job’ kod drugog poslodavca, npr. u turizmu vikendom, da dodatno zarade novac. HNS-ov je prijedlog da se taj rad opterećuje sa samo 15 posto doprinosa.

“Netko tko želi mogao bi uz redovan četverodnevni radni tjedan raditi dodatno u petak i subotu”, rekao je Ćuraj i istaknuo dvostruku korist od toga, popunu kućnog budžeta, ali i popunjavanje nedostatka radne snage vikendima.

Poseban dio reforme odnosi se na mirovinski sustav, prijedlog je da se liberalizira II. mirovinski stup, te da se omoguće uplate sa sadašnjih pet posto čak i do 10 posto, ali po samom izboru radnika.

S ciljem da “radnicima ostane više novaca u džepu”, HNS nadalje predlaže i jednu, kako je rekao Ćuraj, populacijsku mjeru koja se odnosi na prihod od poreza na dohodak. Predlažu da općine i gradovi sami odlučuju o osobnom odbitku, koji je danas 4.000 kuna.

“Postoje prijedlozi da se osobni odbitak digne na 5.000, a ja pitam zašto ne i na 8.000 ili 10.000 kuna. Prirez bi bio manji, ponekim bi građanima ostajalo po tisuću kuna više, ovisno o plaći i stopi prireza.

"Imamo i prijedlog omogućavanja svima da se pod istim uvjetima zapošljavaju u državnim ili javnim službama i to kroz Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji bi uz testiranja za npr. pravne i ekonomske poslove stvorio jedinstvenu, transparentnu i kvalitetnu rang list za konkuriranje na natječajima”, rekao je Ćuraj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater