podrška

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo pritiske na novinare Glasa Istre

| Autor: Hina
Danijela Bašić Palković i Roberto Rauch

Danijela Bašić Palković i Roberto Rauch


Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je u četvrtak na nekoliko pokušaja vršenja pritisaka na novinare Glasa Istre koji se bave istraživačkim novinarstvom, te poručilo kako HND neće šutke promatrati kako se maltretiraju novinarke i novinari koji rade posao u interesu javnosti.

"HND najoštrije osuđuje pritiske kojima su izloženi novinari i novinarke Glasa Istre", stoji u priopćenju HND-a. Kao primjer navode "skandalozno ponašanje" načelnika Općine Višnjan Angela Matticha te Ivane Kmet, direktorice dviju općinskih tvrtki i razvojne agencije Višnjana, koji su, kako navode iz HND-a, na novinarske upite vezane uz aktualne promjene prostornog plana Općine Višnjan reagirali pritiscima na smjenu "nepoćudnih" novinara.

Time su ih, upozorava HND, onemogućavali u profesionalnom radu u interesu javnosti.

Istražujući promjene prostornog plana, novinarka Glasa Istre Danijela Bašić Palković posebno se bavila pitanjem urbanizacije parcela koje su u vlasništvu načelnika Matticha. On je, kako navodi Bašić Palković, prije 10 godina kupio oranicu i šumu za jedan euro po četvornome metru, a izmjenama prostornog plana dio tih parcela trebao bi biti urbaniziran, čime njihova vrijednost raste. Isto tako, njegova suradnica Ivana Kmet, osim što je direktorica općinskih tvrtki, ujedno je i direktorica privatnih tvrtki stranih ulagača koje su kupile općinske parcele.

"Umjesto da odgovore na novinarska pitanja, Mattich i Kmet reagiraju nervozno, prema kolegici se ponašaju neugodno i putem svojih odvjetnika šalju dopise, odnosno pritužbe na uredništvo Glasa Istre i prije nego što je tekst objavljen, žaleći se na rad naše kolegice i tražeći da se priča dodijeli nekom drugom novinaru, a zapravo je zastrašujući", ističu iz HND-a.

"Ovakvo ponašanje čelnih ljudi Općine Višnjan smatramo sramotnim i nedopustivim u demokratskom društvu", upozoravaju.

Smatraju da je situacija u Višnjanu zabrinjavajuća po demokratske procese koji uključuju slobodu izvještavanja, o čemu, kako navode, svjedoče i verbalni napadi te uvredljive i prijeteće poruke koje je novinar Glasa Istre Roberto Rauch dobio od privatne osobe s višnjanskog područja o kojoj je, također vezano uz pitanje urbanizacije, pripremao istraživačku priču.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini