ZAGREB

HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izvještavanje hrvatskih medija o koronavirusu većinom je bilo korektno i podiglo je svijest građana o novoj bolesti koja se od prosinca širi iz Kine, no bilo je i slučajeva širenja nepotrebnog iracionalnog straha jer u Hrvatskoj do sad nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze.

Ocjena je to predstavnika medicinske struke na tribini  "Informacija ili panika"  o odgovornom izvještavanju o koronavirusu, koju je u utorak organizirao Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND), vezano uz izvještavanje u Hrvatskoj o virusu koji se u prosincu pojavio u Kini i dosad odnio više od 1800 života. 

Širenje straha na društvenim mrežama

Bez obzira koliko smo puta plasirali točne informacije, bilo je i širenja iracionalnog straha, posebno kad bi se informacije objavljivale na društvenim mrežama na kojima se okupljaju istomišljenici, upozorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Razumljiv joj je, kaže, strah i nesigurnost koji izaziva novi koronavirus, Covid-19, jer je otkriven tek prije dva mjeseca u kineskom Wuhanu, no u Europi je svega 47 zaraženih, a u Hrvatskoj nema oboljelih. Smrtnost mu je veća nego kod gripe, no nije riječ ni o kakvoj neizlječivoj bolesti, kakav se dojam može steći po pisanju nekih medija.

Zanimljivo je i da kliničku sliku karakterizira povišena temperatura, kašalj, otežano disanje i upala pluća, no ne postoji niti jedan poseban simptom koji bi ukazao da je riječ o koronavirusu, a ne o nekoj drugoj respiratornoj bolesti, poput gripe.

Dosad je u Hrvatskoj testirano 17 ljudi, koji su imali blago povišenu temperaturu i bili u kontaktu s Kinezima. Svi testovi bili su negativni, ističe Markotić.  

Na nepotrebno dizanje panike upozorio je i epidemiolog Bernard Kaić te ocijenio da je ipak bilo više dobrog nego lošeg u izvještavanju hrvatskih medija o koronavirusu. 

Slabo se izvještava o izliječenima od koronavirusa

No, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak  ističe da "neki mediji pišu samo negativne stvari, a ništa o pozitivnim potezima", pa im je "ispod radara" prošla informacija da je Hrvatska prva u Europi uvela aktivni zdravstveni nadzor povratnika iz zaraženog područja koronavirusom te svih koji su bili u kontaktu s oboljelima. 

Načelnicu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maju Grbu Bujević posebno smeta senzacionalističko izvještavanje o osobama koje su dosad testirane u Hrvatskoj. "Nedopustiv je takav lov medija na ljude koje smo testirali i njihove obitelji. To širi paniku i ne smije se događati", poručila je Grba Bujević. 

Upozorila je i na slab medijski odjek činjenice da je dosad više od 12.000 ljudi uspješno izliječeno od koronavirusa. Umjesto toga, kaže, samo se prenose vijesti o zaraženima i umrlima kao da je riječ o bolesti koja bez iznimke znači smrtni ishod. 

Posljedično, u Krizni stožer stižu im zabrinuti apeli hotelskih recepcionara koji traže da se hoteli zatvore za kineske goste.

Kako se širi koronavirus

Poznato je da se virus među ljudima širi respiratornim putem, Kaić dodaje da nije isključena ni kontaminirana, termički neobrađena hrana te spolni put.

"Ne zna se koliko dugo virus može ostati aktivan u izlučevinama ili na površinama, no poštanski paketi iz Kine nisu put prijenosa jer bismo inače imali ogroman broj oboljelih po cijelom svijetu".

Smatra i da bi se novi koronavirus moglo zaustaviti na sličan način kao što je prije 17 godina zaustavljen sličan virus koji uzrokuje SARS.

Postoje indicije da virus duže preživljava na hladnom vremenu pa bi dolazak toplijeg zraka mogao smanjiti njegovu transmisiju.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter