ZAGREB

Grlić Radman procijenio troškove predsjedanja EU-om na 70 milijuna eura

| Autor: Hina
Hina

Hina


Novi ministar europskih i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je izjavio da je Hrvatska spremna na predsjedanje EU-om i procijenio da će to državu stajati oko 70 milijuna eura.

U nastupnom govoru obećao je da će ministarstvo dodatno otvoriti javnosti i medijima nakon što ga je preuzeo od Marije Pejčinović Burić koja je izabrana za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. 

Tijekom pedesetak minuta duge konferencije, petog dana svog mandata, ministar je rekao da bi mediji i ministarstvo trebali biti partneri, pa je više puta naglasio da će prema njima biti otvoreniji.  

"Javnost ima pravo na informacije, a mi želimo doista raditi transparentno", rekao je Grlić Radman. 

Govoreći o hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a, "glavnim prioritetom" ministarstva, ministar je naglasio da je Hrvatska spremna za tu ulogu u prvoj polovici 2020.

"Ako me pitate jesmo li spremni, da gospodo, spremni smo", rekao je Grlić Radman o tih šest mjeseci koje je nazvao "povijesnim trenutkom". 

Govoreći o troškovima predsjedanja, otkrio je kako se ministarstvo vodilo praksom prijašnjih predsjedatelja, s naglaskom na zemlje koje su slične Hrvatskoj po gospodarskoj snazi. 

Procijenio je da će hrvatski troškovi biti nešto veći od 70 milijuna eura, no kako ih je teško precizirati jer su neke javne nabave u tijeku, a neki resori su zatražili dodatna sufinanciranja od EU-a. 

Otkrio je kako su Bugari potrošili gotovo 80, a Austrijanci 93 milijuna eura. 

"Mi ćemo biti malo skromniji, u skladu s mogućnostima", rekao je ministar i obećao da će svi troškovi biti vidljivi i transparentni.

On očekuje da će predsjedanje, tijekom kojeg "Zagreb postaje sjedište EU-a", Hrvatskoj donijeti i zaradu. 

Grlić Radman je kao prvi prioritet spomenuo osiguravanje pravovremenog dogovora oko novog Višegodišnjeg financijskog okvira, odnosno proračuna EU-a od 2021. do 2027. godine.

Kao važne teme izdvojio je i brexit te gospodarske ciljeve poput ujednačenijeg ekonomskog rasta, jačanja konkurentnosti i produbljivanja gospodarske i monetarne unije. 

Među prioritetima su i demografski izazovi i vanjska i unutarnja sigurnost Europe, dodao je, istaknuvši kako je "Europa jako zahvalna" Hrvatskoj zbog zaustavljanja migrantskih valova. 

"Mediji, fotografi i kamere obično šalju ono što šalju, ali na međunarodnoj sceni je Hrvatska jako podržana i poštovana zbog toga što odlično čuva granice", kazao je Grlić Radman. 

Hrvatska će tijekom predsjedanja zagovarati i bolje funkcioniranje schengenskog prostora i eurozone, s naglaskom na proširenje, što uključuje i Hrvatsku, a Zagreb će zagovarati i daljnje proširenje Unije, pa će se 2020. održati dva summita na tu temu. 

"Svatko tko želi u taj klub je dobrodošao, ali na temelju postignuća", istaknuo je Grlić Radman i ponovio da Hrvatska snažno podupire europsku integraciju zemalja jugoistoka Europe i suradnju s državama Istočnog partnerstva. 

Novi ministar je pri kraju svog obraćanja predstavio i svoj tim, "vrsne diplomate kojima se ponosi". 

"Svi se jako dobro slažemo, tako smo pitoma mentaliteta i stvarno imamo sreću da ćemo zajedno obaviti ovaj posao", zaključio je novi ministar. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini