SLUNJ

Fuchs: Pritisak roditelja na profesore čini štetu njihovoj djeci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs referirao se u utorak na slučaj predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović, rekavši kako pritisak roditelja na profesore u školama radi podizanja ocjena stvara medvjeđu uslugu upravo njihovoj djeci.

''Jedino učitelji mogu adekvatno ocijeniti svoje učenike, stoga ne trebaju popustiti nikakvim pritiscima od strane roditelja za podizanjem zaključnih ocjena. Ganjanje prosjeka stvara medvjeđu uslugu samim učenicima'', izjavio je resorni ministar u Slunju.

Sve javne osobe, ne samo iz područja politike, moraju biti svjesne vlastite odgovornosti i težine ovakvih poteza, a oko prosjeka ocjena diže se prevelika fama, kao da su one jedino bitne, dodao je.

Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista supruga predsjednika republike gotovo tjedan dana nakon završetka nastave izvršila je pritisak na ravnateljicu zagrebačke Klasične gimnazije te ishodila promjenu već zaključenih ocjena za svog sina.

Fuchs je kazao i kako se roditelji trebaju obratiti Agenciji za odgoj i obrazovanje ukoliko smatraju da je došlo do ozbiljnih pedagoških propusta u radu nastavnika, a ne ravnateljima škola.

''Ako se htjelo ukazati na nedostatke, treba poslati prijavu Agenciji koja je zadužena za utvrđivanje pedagoških propusta. Ona je ta koja provodi obrazovanje nastavnika i ima ingerenciju izaći u školu i provjeriti da li je sve bilo u redu u radu nastavnika'', istaknuo je.

Nakon što je potvrdio da je poslana inspekcija čiji je zadatak utvrditi jesu li i u kojem vremenu korigirane zaključne ocjene, ministar je naveo dodatne promjene koje nastoji uvesti u obrazovni sustav.

"Idemo na varijantu predškola, cilj nam je 96 posto djece do 2030. godine bude uključeno u predškolsko obrazovanje. Osim toga,  produžujemo boravak učenika u školama u rad u jednoj smjeni u svim školama u Hrvatskoj'', rekao je Fuchs.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom