(Hina/EPA)
U osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi u ponedjeljak je, prvi put u Hrvatskoj, svoje obrazovne programe i francusku gastronomiju predstavila francuska kulinarska akademija "Le Cordon Bleu".
U sklopu predstavljanja održana je radionica na kojoj je chef te akademije Phillip Clergue, kombinirajući domaće namirnice i francusku recepturu, pripremio filete smuđa u mlinarskom umaku s "kavijarom od patlidžana" te tart sa smokvama u kremi od badema i pistacija.
Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek istaknuo kako je to prva škola u Hrvatskoj koja je ugostila akademiju iz Pariza "Le Cordon Bleu".
Podsjetio je kako su o toj suradnji u školi počeli razmišljati prije nekoliko godina jer smatraju da je potrebno unaprijediti znanje strukovnih učitelja i mentora, što je bitno i učenicima, koji će tako dobiti širi spektar znanja.
Kontaktirali smo Pariz i nekoliko smo svojih nastavnika ondje školovali na prvoj i drugoj razini, a iduće godine idu i na treću razinu edukacije. Drago mi je da je akademija "Le Cordon Bleu" odabrala našu školu, koja je regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, kao referentno mjesto razmjene informacija za mlade kuhare koji žele proširiti svoja znanja, rekao je Kristek.
Istaknuo je da su nastavnici te škole odlično educirani za kuharstvo i slastičarstvo, ali su tehnike koje se uče u Francuskoj nešto drugačije. Tek kada dođu na drugu razinu obrazovanja, vide koliko se naša kuhinja razlikuje od francuske kada su u pitanju izbor namirnica, priprema i serviranje hrane, dodao je.
Voditelj Odjela zapošljavanja i razvoja te francuske kulinarske akademije Philippe Rocheron istaknuo je kako je to najstarija škola gastronomije, kuharstva i turističkog menadžmenta, koja postoji već 130 godina, te da im je zato iznimno važno prenositi znanja na mlađe generacije diljem svijeta.
Mlađim generacijama prenosimo tradiciju i osnovna znanja, što unaprjeđujemo novim trendovima jer se radi o našoj kulturnoj nematerijalnoj baštini. Naš dolazak u Osijek govori o važnosti koju dajemo prenošenju znanja na lokalnoj razini, a sutra možda i na razini cijele Hrvatske, rekao je Rocheron.
Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul rekla je da takve radionice pomažu učenicima zbog mogućnosti izravne prezentacije i interaktivnog praćenja procesa te da je Ugostiteljsko-turistička škola po tome primjer dobre praske u Hrvatskoj.