LIKVIDACIJA ULJANIKA

VALTER FLEGO: Od ministra Horvata nisam čuo ništa novo, ne postoji volja i plan da se okonča agonija radnika i vrati brodogradnju u Pulu

| Autor: M. PAVLOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

U danu u kojem su vjerovnici u Pazinu izglasali likvidaciju Uljanika d.d. ministar gospodarstva Darko Horvat u Bruxellesu je odgovarao na pitanja zastupnika u Europskom parlamentu.

Ona koja mu je postavio IDS-ov eurozastupnik Valter Flego odnosila su se upravo na stav o budućnosti hrvatske brodogradnje, no uobičajeno uopćenim odgovorom koji je dobio od ministra Flego definitivno nije mogao biti zadovoljan. „Trenutno se priprema nova europska industrijska strategija, a u isto vrijeme Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije i to će tako biti sljedećih 6 mjeseci. Nekada je europska brodogradnja, hrvatska brodogradnja, bila nas ponos. Nažalost danas to nije tako, prije svega zbog nepostojanja strategije, zbog nečinjena. Brodogradnja godinama propada, gubi radna mjesta, gubi proizvodnju. Moje konkretno pitanje zbog toga je: hoćete li vi kao predsjedavajući Vijeća Europske unije uvrstiti brodogradnju kao stratešku djelatnost? Hoćete li, a možete, spasiti najstarije hrvatsko brodogradilište Uljanik i tako sačuvati proizvodnju, odnosno vlastitim primjerom, primjerom u svom dvorištu, pokazati Europi i svijetu da je to moguće?“ pitao je Flego u Europskom parlamentu hrvatskog ministra gospodarstva.

„Što se tiče poveznice industrije i brodogradnje, definiranje brodogradnje na europskoj ili nacionalnoj razini kao strateških industrijskih grana, dobro ste poštovani zastupniče identificirali da su hrvatska, ali tako i europska brodogradnja nekada bile perjanice. Danas to više nisu. Moramo biti svjesni činjenice da se industrijske politike transformiraju, vapimo za investicijama u one projekte koji daju ili mogu iznjedriti dodatnu vrijednost i na takav način želimo u Europi, ali i u svakom nacionalnom gospodarstvu, odnosno u svakoj državi članici, stvoriti kvalitetna radna mjesta koja će naše mlade ljude zadržati upravo u onim zemljama u kojima će se educirati, svjesni činjenice da tu edukaciju financira nacionalni proračun i od tih mladih ljudi taj isti nacionalni proračun očekuje da se zadrže u tim zemljama.“, odgovorio je Horvat na pitanje zastupnika iz Istre.

Dobivenim odgovorom Flego naravno nije bio zadovoljan, a za Glas Istre komentirao je i događanja iz Pazina. „Razočaran sam po ne znam koji put jer Vlada je ponovno propustila priliku napraviti jedinu ispravnu stvar, a to je pokrenuti plan B i nastaviti proizvodnju kroz novu firmu. Na žalost niti od ministra Horvata danas u Bruxellesu nisam čuo ništa novo, a nisam ni stekao dojam da postoji volja i konkretan plan da se okonča agonija radnika i vrati brodogradnju u Pulu.“, kazao je u svom komentaru Flego.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of