zaraza među mladima

NOVO ŽARIŠTE KORONE? Dvije Talijanke s maturalca na Pagu vratile se kući pozitivne na koronavirus. Isto tvrde zaraženi Nijemci i Slovenci

| Autor: Glas Istre

Proslavile su maturu u Hrvatskoj i vratile se u Italiju pozitivne na koronavirus, piše u petak talijanski Corriere della Sera o dvije 18-godišnjakinje zbog kojih je najmanje 24 maturanata iz pokrajine Veneto u samoizolaciji, javlja Jutarnji list

Prema njihovim navodima, dvije 18-godišnjakinje vratile su se s maturalnog putovanja pozitivne na koronavirus. Svi iz razreda koji su išli na putovanje sad se moraju testirati na Covid-19.

- Završno putovanje koje je trebalo označiti kraj adolescencije i početak odrasle dobi, posljednje ljeto zabave nakon srednje škole prije odlaska na fakultet ili traženja posla, završava na neočekivan i ne pretjerano poučan način - piše talijanski medij. 

Dvije djevojke zajedno su s drugim vršnjacima, 24 iz Veneta i 13 iz Padove, išle na izlet u organizaciji agencije iz Brescie koja je napravila aranžman putovanja na otok Pag. Planirane su bile disko večeri, festivali i sudjelovanje u raznim vrstama zabavnih događanja. Apartmani su bili predviđeni za spavanje za dvije do sedam osoba. 

Tinejdžeri, stari između 18 i 19 godina, 25. srpnja napustili su Italiju autobusom, a kad su stigli u Hrvatsku odvezli su se trajektom do otoka ''na kojem su ih iščekivale beskrajne zabave'', piše portal.

Vratili su se 1. kolovoza i tad se jedna od dvije 18-godišnjakinje počela loše osjećati. Temperatura joj je porasla pa se posavjetovala s liječnikom koji joj je radi sigurnosti odlučio napraviti test na koronavirus. Bio je pozitivan. Njezina prijateljica je također imala pozitivan test, ali nema simptoma. 

Sad njihove lokalne zdravstvene ustanove pokušavaju prikupiti sve s kojima su bile u kontaktu. A svi mladi s izleta nalaze se u kućnoj izolaciji. 

Zdravstveni centri u Padovi zabilježili su još dodatnih sedam slučajeva zaraze kod ljudi koji su se vratili iz Hrvatske - svi oni pozitivni su na virus, ali nisu povezani sa spomenutim maturalcem. 

Podsjetimo, već smo objavili da o njemačkim državljanima navodno zaraženima na Pagu pišu i njemački mediji. U pitanju je deset maturanata, koji su također bili na odmoru na Pagu.

Pag je kao mjesto zaraze spomenula i epidemiologinja slovenskog nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Marta Grgič Vitek. Ona je ustvrdila da je Pag jedna od lokacija s koje dolaze “uvezeni” slučajevi zaraze koronavirusom, piše Novi list

Rekla je da je riječ o mladima koji odlaze u klubove i na masovna druženja gdje se ne pridržavaju pravila fizičke distance.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater