PROŠLA NA SASLUŠANJU U EU PARLAMENTU

Dubravka Šuica je ostala jedna od svega nekoliko moćnih žena hrvatske politike. OD "KATRICE" JE DOŠLA DO ŠEST  KUĆA I STANOVA, TRI AUTA I JAHTE

| Autor: Jurica Körbler
(Hina)

Prigrlio ju je Tomislav Karamarko, u njegovo vrijeme je izabrana je za potpredsjednicu HDZ-a i bila je prva na listi za Europski parlament. Njegovu pobjedu slavila je do jutra. Na jednoj slici bivši predsjednik HDZ-a nježno je grli, sav razdragan, dok se Šuica smije i novinarima izjavljuje da je Karamarko stari Tuđmanovac, čovjek koji može promijeniti stranku. A kada su do Bruxellesa došle glasine da moć predsjednika stranke pada i da se sve više klima njegov stolac, Šuica je bila među onima koji su potpisali otvoreno pismo protiv Karamarka

Moćne žene u hrvatskoj politici sve su više rijetkost, a one malobrojne koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke otišle su u europsku politiku. Tako Marija Pejčinović-Burić obnaša visoku dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, Ivana Maletić je hrvatski član u revizorskom sudu Europske unije, a Dubravka Šuica bi trebala postati potpredsjednica Europske komisije i povjerenica zadužena za demokraciju.

I SDP je svoju Biljanu Borzan poslao u Bruxelles, dok je možda izuzetak Kolinda Grabar-Kitarović koja se nakon uspješne međunarodne karijere vratila u Zagreb. I sada bije krajnje neizvjesnu bitku za drugi mandat.

Vesne Pusić već dugo nema na javnoj sceni, Anka Mrak-Taritaš se izgubila u neprepoznatljivom Glasu, a Martina Dalić, Jadranka Kosor, Željka Antunović, Đurđa Adlešič, Vesna Škare-Ožbolt ostavile su se, milom ili silom, aktivne politike. Moć koju su imale nemaju više ni Josipa Rimac, Mirela Holy, Milanka Opačić, a uljuđena Blaženka Divjak kao da je zalutala u politiku. Rada Borić ima oštar jezik, ali slab utjecaj, i to bi bilo gotovo sve u ovom trenutku.

Ostala je samo predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, jedina moćna žena u hrvatskoj politici u ovom trenutku. Ali, ostavimo nju i okrenimo se Dubravki Šuici nakon što su se briselskim hodnicima pronijele vijesti o njenoj imovini vrijednoj gotovo pet milijuna eura. Čak i za europske standarde i poimanje politike i političara - puno. A za naše dvorište pitanje, ako je politika tako unosna profesija kao što pokazuje slučaj Dubravke Šuice, kako nemamo više žena koje žele biti moćne u politici, u kojoj i dalje vlada muški svijet.

Gruž, Pelješac, Cavtat

Šuica je rođena Dubrovkinja koja je karijeru počela kao profesorica u osnovnoj školi Lapad i živjela u stanu od 60 kvadrata sa suprugom Stijepom, pomorskim kapetanom i kćerkom Mirtom, a dogurala do nekretnina koje su pobudile pažnju eurozastupnika koji moraju dignuti ruku za njeno imenovanje u vladi Ursule von der Leyen. Stančić u neboderu u radničkom dijelu Dubrovnika, u Gružu i Renault 4, bili su startna osnova do dubrovačke vile i kuća na Pelješcu i u Cavtatu, dva stana, u Zagrebu i Dubrovniku, kuće za odmor u Hercegovini, jahte i tri automobila. Bar tako navode mediji.

Svi oni koji poznaju gospođu Šuicu mogu posvjedočiti da zaista dobro poznaje europsku politiku i da oko toga dileme nema. Nema dileme ni o njenoj političkoj prošlosti u samom Dubrovniku, gdje je dva puta bila gradonačelnica, ako se izuzmu neke afere i aferice po uzoru na Milana Bandića. Ali, ubrzo je skromnost iz vremena profesorske karijere zamijenila jednim drukčijim životom koji je omogućio da pedeseti rođendan proslavi na plaži sv. Jakova uz pedesetak uzvanika.

Nabrojali smo neke od poznatih političarki koje su naprosto otpale i iz vlastitih stranaka i iz same politike, prije svega zato što su se sukobile s moćnim muškarcima. I kapitulirale. Sve osim Dubravke Šuice. Jadranka Kosor u HDZ je primila Tomislava Karamarka, a on ju je izbacio iz stranke, Vesna Pusić je političku karijeru gradila zajedno s Ratkom Čačićem, ali su uz svađu razišli i otišli svatko na svoju stranu, s time da je Čačić opstao, a Pusić se okrenula profesuri.

Milanka Opačić je bila favorit Zorana Milanovića, ali je na kraju krahirala u SDP-u nezadovoljna Davorom Bernardićem koji je nije podnosio. Martina Dalić bila je desna ruka Plenkoviću, sve do Agrokora, kad je se premijer odrekao. Razočarana, nikada nije progovorila o tom vremenu. Zoran Milanović je marginalizirao Željku Antunović iako je bila jedan od najboljih SDP-ovih kadrova.

Sve su te političarke imale uspone, ali i padove. Do konačnog pada.

Sve, osim Dubravke Šuice. Njoj su padovi bili odskočna daska za još bržu političku karijeru.

Ulazak u HDZ

Kada je ušla u HDZ smatrali su je bliskom politici koju je zastupao Ivić Pašačić i jedva je politički preživjela dolazak Ive Sanadera. Ostavio ju je u Dubrovniku, u lokalnoj politici, jer je pobjeđivala, a kada je došla Jadranka Kosor bilo joj je još gore. Nikada se nisu slagale. S Franom Matošićem, još jednim jakim kadrom HDZ-a iz Dubrovnika, u prvo je vrijeme odlično surađivala, a zatim su postali tvrdi protivnici. Prigrlio ju je Tomislav Karamarko, u njegovo vrijeme je izabrana za potpredsjednicu HDZ-a i bila je prva na listi za Europski parlament. Novinari su ovih dana pisali da je "držala Karamarku svijeću", a njegovu pobjedu slavila je do jutra. Na jednoj slici bivši predsjednik HDZ-a nježno je grli, sav razdragan, dok se Šuica smije i novinarima izjavljuje da je Karamarko stari Tuđmanovac, čovjek koji može promijeniti stranku. A kada su do Bruxellesa došle glasine da moć predsjednika stranke pada i da se sve više klima njegov stolac, Šuica je bila među onima koji su potpisali otvoreno pismo protiv Karamarka. Potpise su dali i Andrej Plenković i Davor Ivo Stier.

"U parlamentarnom radu postoje trenutci u kojima je teško uskladiti vlastitu savjest s odlukama stranačkih tijela", diplomatski je napisano u pismu koje je značilo da su eurozastupnici okrenuli leđa šefu HDZ-a i da se upravo tamo, u Bruxellesu, stvarao pokret otpora kojem je pristupila i Šuica. Nakon loših odnosa s Karamarkovim prethodnicima, Sanaderom i Kosor, na red je došao i sam Karamarko.

Kada je bilo vidljivo da će Andrej Plenković uz Šeksovu asisteciju lako preuzeti HDZ, a nakon toga postati i premijer, ponudio je Šuici visoko mjesto u svojoj administraciji, kao i Stieru. Dok je Stier pristao, a u jednom trenutku gotovo i spakirao kofere da bi se vratio u Bruxelles, Šuica je odmah rekla da želi ostati na svom starom mjestu eurozastupnice. I ostala je i postala čvrsta zagovornica Plenkovićeve politike.

Plenkovićev manevar

Kada se stvarala lista za nove izbore za Europski parlament, Plenković je nekim čudom na prvo mjesto stavio mladog Karla Resslera, a ne nju. Zašto, nitko ne zna ni danas, a Šuica je zajedno s premijerom svečano dočekala Manfreda Webera u Zagrebu, u trenutku dok je bilo izgledno da će postati novi predsjednik Europske komisije ako pučani osvoje većinu. Pučani su pobijedili, a Weber je otpisan. Tada je Plenković odigrao jednu od najsjajnijih uloga u svojoj diplomatskoj karijeri, za koju se još uvijek u Hrvatskoj malo zna. Moćnoj Angeli Merkel rekao je "ne" nakon njenog prijedloga da Frans Timmermans bude novi šef Komisije. Briselskim hodnicima širile su se vijesti da je dao na znanje njemačkoj kancelarki koja je dva puta formirala veliku koaliciju da nije bilo dileme tko će je voditi. Ona, jer je na izborima pobijedila. Tako i pučanima pripada mjesto prvog čovjeka Europske komisije, a onda je kompromisno izabrana Ursula von der Leyen, uz punu Plenkovićevu podršku.

Ni Leyen to nije zaboravila Plenkoviću, pa je rado pristala da njegovog favorita, Dubravku Šuicu postavi visoko u novoj administraciji. I onda su za hrvatsku političarku počele "muke od ljevice", nakon škakljivih pitanja o imovini koju posjeduje. A kako će sve završiti i hoće li imati dovoljno ruku u Europskom parlamentu za novu visoku dužnost, to ćemo tek vidjeti.

Ali, bez obzira kako će sve završiti, karijera moguće potpredsjednice Europske komisije svakako može biti inspiracija i drugim hrvatskim političarkama da se isplati baviti tom profesijom. Nekima, očito, politika donese i veliko bogatstvo.

Šuica na ispitivanju u Bruxellesu dobila zeleno svjetlo za ulazak u Europsku komisiju. Čestitao i Plenković

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica nakon saslušanja u Europskom parlamentu ima potrebnu većinu za pozitivnu ocjenu, doznaje se iz izvora u Europskom parlamentu.

Odbor za ustavna pitanja, pojačan članovima Odbora za rad i socijalna pitanja te Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova saslušali su u četvrtak navečer Dubravku Šuicu, kandidatkinju za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju

Odmah nakon saslušanja sastali su se koordinatori političkih skupina. Prema neslužbenim izvorima iz Europskog parlamenta Šuičinim nastupom zadovoljni su u njezinoj političkoj skupini EPP-u, zatim socijaldemokrati (S&D), liberali (RE) i europski konzevativci i reformisti (ECR). Protiv su krajnja ljevica, Stranka europske ljevice (GUE) i krajnja desnica Identitet i demokracija (ID) te zeleni.

Premijer Andrej Plenković već je čestitao Šuici na uspjehu.

"Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!", poručio je Plenković preko twittera.

Svi predloženi kandidati moraju proći saslušanja pred nadležnim odborom Europskog parlamenta. Koji odbor ili više njih saslušava pojedine kandidate ovisi o resoru koji im je dodijeljen. 

Koordinatori u Odboru za ustavna pitanja sada trebaju u roku od 24 sata poslati čelnicima parlamentarnih odbora povjerljivo pismo s preporukama je li Šuica prošla taj test.

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke konferenciji predsjednika Europskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate. 

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga. (Hina)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini