OPREZA NIKAD DOSTA

Društvene mreže preplavili lažni krediti. Prevara bi možda i "prošla" da se nisu grdno zeznuli odabirom e-mail adrese

| Autor: Marcello ROSANDA
Ilustracija

Ilustracija


Ovih su dana društvene mreže i e-mail sandučiće preplavile primamljive ponude za vrlo povoljne kredite, no već sama činjenica da su ispisane lošim hrvatskim jezikom ukazuje na zaključak da je riječ o automatskim cirkularnim mailovima kojima je jedina svrha prijevara naivnih građana. U potpisu mailova kojima se nude gotovinski krediti u iznosu od 2.000 do 5 milijuna eura, s rokom otplate od jedne do 40 godina i kamatom od samo dva posto je Unicredit Group, čiji je dio Zagrebačka banka.

Mailovi i poruke poslani su najčešće s lažnih Facebook profila, a potencijalne korisnike poziva da se jave na adresu unicreditgroup111@gmail.com koja je i sama po sebi očigledna podvala, obzirom da institucije ili trgovačka društva, a poglavito banke, u službenoj korespondenciji ne koriste Googleov Gmail.

Iz Zagrebačke banke poručuju građanima da takvi e-mailovi nisu poslani iz Zagrebačke banke niti na bilo koji način predstavljaju ponudu Zagrebačke banke. Ističu također da se sva komunikacija prema klijentima šalje isključivo s e-mail adresa koje završavaju s domenom @unicreditgroup.zaba.hr.

Krediti

- Kako bi klijentima ukazali na lažne ponude kredita putem e-maila, oglasa na društvenim mrežama te pokušaje prevara na raznim aplikacijama, kontinuirano ih upozoravamo da obrate pozornost na e-mailove koji stvaraju privid dolaska s adrese Banke i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije da ne bi postali žrtve prevare. U slučaju da primite e-mail za koji niste sigurni je li stigao s adrese Banke, kontaktirajte nas odmah putem telefona 01 3773 333 ili se obratite svojoj poslovnici, upozoravaju iz Zagrebačke banke.

- U posljednje vrijeme učestale su ponude raznih kredita putem oglasa na društvenim mrežama, a primijećeno je i djelovanje raznih lažnih brokera i pokušaja prevara oglasima na raznim aplikacijama za brzu komunikaciju putem mobitela, poručuju iz Hrvatske udruge banaka (HUB) i apeliraju na građane da ni slučajno ne nasjedaju na te obmane.

Krediti

- Riječ je o lihvarskim kreditima, a često i opasnim kriminalcima. Pazite kome se obraćate za financijsku pomoć i s kime i pod kojim uvjetima sklapate ugovorne odnose. Ako baš morate tražiti novac po Facebooku, odmah pogledajte je li ta tvrtka u Sudskom registru i na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija. Naši zakoni nisu baš jasni u definiciji toga tko je nadležan kad je ovaj tip financijskog kriminala u pitanju. Sve se svodi na Zakon o obveznim odnosima koji kaže da osoba koja nudi kredit može biti bilo tko, fizička ili pravna osoba, a međusobna prava i obaveze osobe koje stupe u odnos zajmodavca i zajmoprimca rješavaju između sebe. Stoga se Facebook oglašavanje takvog kreditiranja ne može unaprijed smatrati nedopuštenom praksom. Građanima ne preostaje drugo nego se dobro informirati i provjeriti one koji nude sumnjive kredite. Ako vam se i najmanja sitnica učini sumnjivom – prijavite to! Zovite policiju! Pozovite se na Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. To vam je posljednja linija obrane od lažnih ponuditelja kredita na Facebooku, zaključuju iz Hrvatske udruge banaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater