POKRETAČ INICIJATIVE PRIJE 19 GODINA

DR. TONČI TADIĆ o proglašenju gospodarskog pojasa: "Puštamo slovenske i talijanske ribare da love do mile volje, kao da se radi o Atlantiku. Hrvatska mora reći je li joj JADRAN STRATEŠKI VAŽAN ILI GA DOŽIVLJAVA SAMO KAO KADU ZA KUPANJE"

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Dr. Tonči Tadić (Snimio Bruno Konjević/Cropix)

Dr. Tonči Tadić (Snimio Bruno Konjević/Cropix)


Više od 19 godina prošlo je od prvog pokušaja da se u Saboru donese odluka o proglašenju gospodarskog pojasa. Inicijativu je pokrenuo HSP, a od te ideje svih godina svog saborskog staža nije odustajao dr. Tonči Tadić. Zato je nedavna odluka Vlade o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, ma koliko on to ne želi tako predstavljati, i Tadićeva pobjeda na koju je, doduše, valjalo čekati gotovo dva desetljeća.

Danas je Tonči Tadić viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković, nije u politici, ali prati sva najnovija zbivanja oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa (IGP). Prije svega ističe: "Hrvatska konačno mora odgovoriti je li joj Jadran strateški važan ili ga doživljava samo kao kadu za ljetno kupanje."

- Što znači Vladino proglašenje isključivog gospodarskog pojasa? Mijenja li se štogod u pravilima ponašanja na Jadranu?

- U ovom trenutku imamo na snazi ZERP koji ne primjenjujemo na članice EU-a, što znači da hrvatska Obalna straža nadzire hrvatske ribare i ribare iz zemalja izvan EU-a, primjerice, Albanije, a mirno pušta slovenske i talijanske ribare da love do mile volje, kao da se radi o sredini Atlantika. Od onoga trenutku kad Hrvatska proglasi gospodarski pojas i paralelno s nama to isto učini Italija, svatko će sa svoje strana definirati koji je ekološki maksimum izlova. Ujedno će i Hrvatska i Italija obavijestiti Europsku komisiju koji je kapacitet njihovih ribarskih flota u tom dijelu mora i prepustiti EK da rasporedi eventualni višak izlova na druge zemlje unutar EU-a. Ali mi smo ti koji određujemo ekološki maksimum izlova, i to se primjenjuje na sve članice EU-a, nema više iznimki.

- Tko će to kontrolirati? Mi ni svoje teritorijalne vode ne nadziremo kako bismo trebali.

- Ti argumenti da ne možemo proglasiti gospodarski pojas jer ga nemamo čime kontrolirati jednaki su kao da kažete da trebamo prepustiti neke dijelove Dinare ili granice u BiH jer ih nismo u stanju nadzirati s postojećim policijskim snagama. Dakle, to je jedan potpuno suludi argument. Hrvatska mora kontrolirati svoj gospodarski pojas.

- Ne slažete li se da će taj nadzor trebati pojačati ili barem bolje organizirati?

- Nadzor se obavlja pomoću Obalne straže, prisutnošću brodova na moru, bespilotnim letjelicama i satelitskim praćenjem.

- Kako vi osobno doživljavate ovo proglašenje gospodarskog pojasa? Godinama ste ga kao saborski zastupnik inzistirali na njemu, ali nijedna Vlada se nije usudila takvo što gotovo ni izgovoriti. Je li ovo i vaša pobjeda?

- U prvom sam redu sretan da će se ta moja inicijativa napokon realizirati. Čestitao sam premijeru Andreju Plenkoviću na tome što će upravo njegova Vlada to napraviti. Smatram da je ovo jako važna stvar za Hrvatsku, ali i za Italiju. Činjenica je da ove dvije države nisu 19 godina proglasile svoj gospodarski pojas slalo je jednu jako ružnu poruku prema UN-u i EU-u, a to je da Hrvati i Talijani ne žele preuzeti odgovornost za Jadran.

- Hoće li Jadran napokon, da tako kažem, prodisati, hoće li prestati prelov?

- Hoće. U onom trenutku kad obje države imaju proglašen gospodarski pojas, one mogu zajedničkim snagama nametati pravila ribolova. Kao što je već sada ograničen ribolov u području Jabučke kotline, očekujem slične zajedničke napore u budućnosti kako bi se obnovio riblji fond. Nije normalno ono što se trenutno događa i količine koje se trenutno love. Svi koji su na moru to jako dobro znaju.

- Što se događa?

- Pa to da je riblji fond prepolovljen. To je očito.

- Ali to se događa i u teritorijalnom moru.

- Istina, no čim uspijete uvjeriti struku da takve mjere daju rezultate i čim su takve mjere unisone na razini čitavog Jadrana, onda više neće postojati iznimke. Jako je teško reći: Znate, mi ćemo nametnuti lovostaj u teritorijalnom moru. Ribar će na to kazati: Odlično, ali zašto ga ne nametnete na području ZERP-a ili, ako ga nametnete, kakve to veze ima kad Talijani na svojoj polovici nemaju nešto slično. Ali kad se to radi na razini cijelog Jadrana, ako dvije države nametnu lovostaj ili ograničenje u pojedinim područjima gospodarskih pojaseva, onda će to postati normalno i u teritorijalnom moru. To je u zajedničkom interesu. More nije nepresušno, mora postojati nekakva granica.

- Kako će ribari reagirati na takva ograničenja?

- Svaki ribar želi loviti dobro i svakome je jasno da treba ograničiti ribolovni napor. Mislim da je tu važnije pitanje kako će reagirati talijanski ribari. Oni su do sada imali nesmetano područje djelovanja, čak su se zalijetali i u hrvatsko teritorijalno more. Međutim, sad se stvari naglo mijenjaju. U zadnjih par godina stanje na Mediteranu više nije kao što je bilo.

- Tko je odgovoran za trenutno stanje na Jadranu?

- Podsjetio bih da je Italija desetljećima odgađala proglašenje svog gospodarskog pojasa zato da im to bude argument za pritiskanje ostalih, a sve da bi talijanska ribarska flota nesmetano mogla haračiti uokolo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum