ZAGREB

Dodijeljeno 245 certifikata za prvu generaciju socijalnih mentora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić dodijelio je u četvrtak 245 certifikata o završenoj edukaciji za socijalnog mentora, nove usluge kojom će se osigurati stručna pomoć dugotrajno nezaposlenim i drugim osjetljivim korisnicima iz sustava socijalne skrbi.

"Cilj nam je kroz jačanje marginaliziranih skupina, izvući ih socijalne isključenosti u socijalnu uključenost, prvenstveno na tržište rada", rekao je Piletić prilikom uručenja certifikata o završenoj prekvalifikaciji socijalnih radnika. 

Usluga će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) obuhvatiti više od 30.000 korisnika zajamčene minimalne naknade (ZMN), osoba s invaliditetom, mladih koji su korisnici ZMN-a, osoba koje su odslužile zatvorsku kaznu i mladih koji izlaze iz alternativne skrbi, dodao je. 

Usluga socijalnog mentorstva bit će dostupna od 1. siječnja 2023., a riječ je o međuresornom projektu Centara za socijalnu skrb (CZSS) i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojim se po prvi puta pruža individualna usluga kako bi se ojačali marginalizirani korisnici sustava socijalne skrbi, njihove obitelji i tržište rada.

"Te ljude učinit ćemo sigurnijima da opstanu na tržištu, a ne da se prvom nezgodom ponovno vrate u sustav", pojasnio je ministar. 

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica rekla je kako je projekt vrijedan 100 milijuna kuna i kako je veseli da novac iz NPOO-a ne ide samo u infrastrukturu, ceste i mostove, nego i u socijalna davanja.

Socijalna radnica u CZSS-u Zagreb - Dubrava Mirna Bušić Kulji obratila se u ime polaznika edukacije te istaknula kako im je završena edukacija motivacija za aktivan rad te bolji pristup svakom korisniku kojeg će kao socijalni mentori moći usmjeriti na kvalitetniji način života.

Pojasnila je kako socijalni radnici imaju prevelik broj stranaka da bi ih sve mogli detaljno saslušati i voditi kroz život, a ova usluga će ih usmjeriti na one najpotrebitije i smanjiti papirologiju.

"Moći ćemo se fokusirati konkretno na par osoba kojima možemo od početka do kraja stvarno pomoći i vidjeti plodove svog rada", dodala je. 

Korisnicima će pomagati u jačanju njihovih vještina i sposobnosti u svrhu zapošljavanja i uključivanja u društvo, a Bušić Kulji objasnila je kako to znači da će kao socijalni mentori morati više sudjelovati u životu korisnika usluge tako što će ih, primjerice, konstantno provjeravati i zvati poslodavce nakon obavljenih razgovora za posao kako bi dobili informacije i s njihove strane. 

"Bit ćemo više uključeniji pa ćemo znati što se događa i u čemu je problem", poručila je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of