ČAKOVEC

Dodijeljena javna priznanja Međimurske županije za 2019. godinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Javna priznanja Međimurske županije za 2019. godinu, koja prošle godine nisu uručena zbog pandemije koronavirusa, dodijeljena su u petak u Centru za kulturu u Čakovcu, a počasnim građaninom županije proglašen je dr. sc. Antun Mikec.

Odlukom Županijske skupštine počasnim građaninom Međimurske županije proglašen je dr. sc. Antun Mikec za postignute rezultate u znanstvenome, gospodarskom i dobrotvornom radu koji su od osobitog značaja za Međimursku županiju i Republiku Hrvatsku.

Počasni građanin Međimurske županije Antun Mikec osnivač je Zaklade Mikec. „Moje školovanje je bilo dosta složeno pa sam se htio revanširati da se međimurski studenti lakše školuju. To je na neki način vraćanje duga mom dragom Međimurju“, rekao je Mikec.

Nagrade „Zrinski“ uručene su Ignacu Šardiju za izvanredne rezultate postignute na području jačanja tehničke kulture, Ani Vrbanec za cjeloživotni doprinos u odgoju i učenju, Branimiru Magdaleniću za izniman doprinos u očuvanju i promociji glazbene baštine Međimurja, Mariji Prekupec za društveni angažman u promicanju zdravlja i socijalnih aktivnosti te za razvoj sportske rekreacije.

Tu je nagradu dobila i Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije za istaknuti rad i doprinos u traženju istine o nestalim braniteljima iz Domovinskog rata.

Odlukom župana Matije Posavca, dobitnici Povelje Međimurske županije su Danica Kovačić za aktivnosti u osnivanju prirodoslovnog muzeja u Križovcu, Obiteljski dom Bogar za skrb o nezbrinutoj djeci, vatrogasac Ivan Horvat, Kulturno-umjetničko društvo „Mura“ iz Murskog Središća s 93-godišnjom tradicijom te Gordana Prebeg za razvoj zdravstvene skrbi kroz programe i manifestacije za prikupljanje pomoći.

Župan Posavec je istaknuo da Međimurje ima rezultate, vrijednosti, potencijal i budućnost.

„Sve to stvaraju pojedinci, stvaraju udruge koje svake godine treba barem na ovakav način nagraditi, odati im poštovanje. Treba dati poticaj i motivaciju i svima ostalima da se razvijamo kao kraj vrijednih ljudi i rezultata“, rekao je Posavec.

Današnji dan za dodjelu nagrada izabran je kao obljetnica rođenja akademika Vinka Žganca, etnomuzikologa i jednog od najznačajnijih hrvatskih zapisivača narodnih plesova, pjesama, obreda i običaja, rodom iz Međimurja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini