ZAGREB

Dan civilne zaštite: Ulaganja u opremu, osposobljavanje i informatizaciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Međunarodni dan civilne zaštite, Ravnateljstvo civilne zaštite poručilo je da će nastaviti ulagati u opremanje, osposobljavanje, informatizaciju i edukaciju svih segmenata sustava koji se u prošloj godini suočio s pandemijom i potresima.

Civilna zaštita u Hrvatskoj se 2020. suočila s brojnim izazovima poput epidemije koronavirusa, snažnog potresa u ožujku i prosincu te olujnog nevremena u srpnju u Zagrebu, a Ravnateljstvo ističe da je poseban naglasak stavljen na provedbu preventivnih, logističkih i operativnih aktivnosti u potpori prvenstveno zdravstvenom sektoru u provedbi mjera zaštite zdravlja od covida-19.

Događaji koji su obilježili prošlu i nastavljaju se u ovoj godini pokazuju kako su u sustav civilne zaštite, uz operativne snage angažirane i brojne druge institucije i pojedinci, od znanstvene zajednice sa svojim idejama i znanjem do brojnih udruge koje sudjeluju u edukaciji stanovništva o rizicima i ugrozama.

Helikopteri, vatrogasna vozila, sustav za rano upozoravanje

U 2020. intenzivno se radilo na povlačenju sredstava iz fondova te su nabavljene ručne i mobilne radio-komunikacijske stanice za vozila i oprema za pripadnike intervencijskih postrojbi.

Operativni kapaciteti jačaju se i nabavom tri višenamjenski opremljena helikoptera za djelovanje u slučaju velikih nesreća i katastrofa te je do 2024. plan nabaviti još dodatna dva helikoptera.

Također, nabavljena su 94 vatrogasna vozila i radio komunikacijska oprema vrijednosti 38 milijuna eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije i tri zapovjedna vozila s tri gusjeničara na daljinsko upravljanje za potrebe Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite.

Projektom Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) planira se razvoj i uvođenje jedinstvenog softverskog i hardverskog rješenja za rano upozoravanje i upravljanje krizama te razmjenu informacija i komunikaciju s operativnim snagama sustava civilne zaštite.

Smanjeno minski sumnjivo područje

Kroz EU projekte minski sumnjivo područje smanjeno je u 2019. godini za 45,8 kilometara četvornih, a u 2020. za 60,1 kilometara, što je unatoč epidemiji najviše do sada na godišnjoj razini.

Prilikom razminiranja pronađen je iznimno veliki broj minsko eksplozivnih sredstava te je uništeno u 2019. godini 8285, a u 2020. g. 9271 komada. Ukupna vrijednost ovih projekata koji su realizirani ili su tijeku iznosi oko 1,29 milijuna kuna.

Članovi Platforme za smanjene rizika od katastrofa sudjelovali su u izradi jednog od ključnih dokumenta, Procjeni rizika od katastrofa, koju je vlada donijela u studenom 2019. s primarnim ciljem smanjenja ranjivosti i povećanje otpornosti društva na prijetnje.

Ravnateljstvo civilne zaštite ističe kao bitan segment i Mehanizam EU za civilnu zaštitu kroz koji je zbog širenja zaraze i potresa na zagrebačkom području i Banovini aktivirana međunarodna suradnju u okviru civilne zaštite.

Jedan od aktivnih projekata Mehanizma je i HUSAR, kojim se planira certifikacija hrvatskog modula za urbano traganje i spašavanje teške kategorije za Europske udružene kapacitete za civilnu zaštitu.

Na broj 112 u 16 godina zaprimljeno više od 30 milijuna poziva

Dio sustava civilne zaštite je i jedinstveni europski broj za hitne službe 112, koji je u Hrvatskoj uveden 11. veljače 2005. i na koji je u 16 godina zaprimljeno više od 30 milijuna poziva, a za vrijeme epidemije uveden je i broj 113 za informacije o koronavirusu.

Ravnateljstvo poručuju da će se sustav civilne zaštite dodatno pozicionirati kao nezaobilazni sudionik sustava sigurnosti i zaštite kroz daljnje jačanje i uspostavu jedinstvenog sustava vođenja i zapovijedanja u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama, te kroz brži protok informacija, normativno uređenje, pojačane preventivne i edukativne aktivnosti.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je u čestitki svim volonterima i profesionalcima da je godina iza nas bila bez presedana, a okolnosti su od njih zahtijevale dosad neviđen angažman.

"Duboko sam i iskreno zahvalan svim žurnim službama, operativnim snagama civilne zaštite i svim drugim dionicima civilne zaštite koji bez predaha već punih godinu dana neprekidno rade u složenim uvjetima", napisao je Božinović u čestitki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini