KRITIČNA FAZA

Capak objasnio zašto su iduća dva do tri tjedna ključna za obuzdavanje širenja infekcije: "JAKO JE BITNO DA SAD NE POPUSTIMO S MJERAMA"

| Autor: Glas Istre
CROPIX

Misli da u ovom trenutku ne bi bilo dobro popustiti s mjerama ograničenja, jer su sljedeći tjedni ključni za obuzdavanje širenja infekcije. Tek nakon toga će se uvedene mjere popuštati po prioritetima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objasnio je zašto drži da su iduća dva do tri tjedna ključna i zašto je važno držati se mjera, odnosno ne izlaziti bez prijeke potrebe, donosi Novi list.

- Još uvijek imamo puno ljudi u samozolaciji, oko 20.000 ljudi, mnogi su od njih bili u kontaktu s oboljelima, i iz tog bazena se regrutiraju novi pozitivni. Jako je bitno da poštuju mjeru samoizolacije, da bi se stvorila tampon zona i da ne obole i novi ljudi. Jako je bitno da sad ne popuštamo i da što više smanjujemo socijalni kontakt, rekao je Capak.

Kaže da je teško procijeniti koliko je testiranja optimalno.

- Neki su mnogo testirali, ali nisu bili dobri u svladavanju borbe s virusom. Italija je primjer toga. Dr. Nela Sršen kaže da je u Italiji bilo onih koji su bili negativni na testu, nakon čega su se slobodno kretali, ali ne znači da nakon jednog negativnog testa neće biti sutradan pozitivni... Smatra i kako su Talijani pogriješili jer su prekasno počeli uvoditi mjere. I mentalitet tome pridonosi, kontinuirano druženje ljudi, stalni kontakti, a to odgovara za širenje ovog virusa... Mi radimo sukladno preporukama WHO-a, smatramo da nije potrebno šire testirati, no više testiramo zdravstvene djelatnike da bi zaštitili zdravstveni sustav od ulaska infekcije, te da bi zaštitili onkološke i kronične bolesnike, pojasnio je.

Misli da u ovom trenutku ne bi bilo dobro popustiti s mjerama ograničenja, jer su sljedeći tjedni ključni za obuzdavanje širenja infekcije. Tek nakon toga će se uvedene mjere popuštati po prioritetima.

Ove godine ne vjeruje da će se na tržištu pojaviti cjepivo, budući kliničke studije traju od 6 do 9 mjeseci.

- Predložio bih građanima da budu strpljivi i da slušaju preporuke Stožera. Preporučio bih im da se strpe neko vrijeme, i kad epidemiološka situacija bude povoljna, dopustit ćemo da se neke od mjera maknu kako bi i građanima bilo lakše. Nije naš cilj da ograničavamo građane već da obuzdamo infekciju, zaključio je Capak za N1.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini