unutarnji nadzor

POTVRĐENO: Pacijent u Čakovcu umro od ubrizgavanja u žilu sredstva za toaletu pacijenata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sredstvo zbog kojeg je umro pacijent na hemodijalizi u čakovečkoj bolnici nije dezinficijens nego medicinsko sredstvo kod toalete pacijenata, a primijenjeno je intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo, izjavio je u četvrtak ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.

Nakon tragičnog događaja kada je zbog pogreške u terapiji preminuo 62-godišnji pacijent, u Županijskoj bolnici Čakovec u tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i izvanredni unutarnji, stručni nadzor, izvijestio je novinare Novinščak.

Pacijent je umro jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i njezi pacijenata, primijenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo.

"Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka", pojasnio je Novinščak.

Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije, rekao je ravnatelj bolnice.

S pacijentom bila jedna medicinska sestra

Novinščak je izvijestio da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra.

"Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju i sl. takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i provodila je dva postupka - odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu", rekao je ravnatelj.

Sestra nije suspendirana već je na bolovanju i danas nije radila.

"Radi se o iznimnom događaju u našoj Županijskoj bolnici, koji ne pamtimo otkada sam ovdje, a mnogi moji kolege i dulje", ustvrdio je Novinščak.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni. "Na milijune postupaka godišnje, intervencija, medikacija, njege i skrbi, godinama se obavljaju na maksimalno moguć kvalitetan način", rekao je.

U tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, a ravnatelj ne zna do kada će trajati. "Sigurno je vrlo detaljan, precizan i zajedno s vama ću čekati njihove nalaze i njihovo konačno rješenje", kazao je novinarima.

Predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević rekao je da su na sastanku konstatirali sve okolnosti i definirali razinu odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini