glasovanje

Burno jutro u Saboru. ZAKON O POBAČAJU NIJE PROŠAO

| Autor: Glas Istre
Hrvatski sabor (foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Hrvatski sabor (foto: Damjan Tadic / CROPIX)


Saborski zastupnici ovotjedni rad zaključit će glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima su Vladin prijedlog da se euro uvede kao službena valuta, ali i oporbena inicijativa za raspuštanje Sabora te SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Većinom glasova nisu prošli prijedlozi o raspuštanju Sabora s 77 glasa protiv, 52 za i dva suzdržana. U Saboru nije prošao ni oporbeni prijedlog zakona o pobačaju. Protiv je glasovalo 78 zastupnika, a za je bilo 47 zastupnika. Uoči glasovanja za uvođenje eura kao službene valute, Miro Bulj iz Mosta i Marjan Pavliček iz Hrvatskih suverenista zatražili su stanku navodeći kako nije vrijeme za uvođenje eura.

Prije glasovanja o SDP-ovom prijedlogu Zakona o pobačaju, Katarina Peović iz Radničke stranke pozvala je da se pravo na pobačaj vrati u Ustav RH dok je SDP-ov Peđa Grbin istaknuo važnost prava na izbor svake žene. Marija Selak Raspudić žestoko je kritizirala SDP-ov prijedlog i optužila ih na regresiju ženskih prava te ih pozvala da sami glasaju protiv prijedloga zakona, prenosi Večernji list

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin prozvao je u petak HDZ da se Zakon o medicinskom prekidu trudnoće ne donosi zato što se, prema priznanju Branka Bačića, unutar stranke ne mogu o njemu dogovoriti pa je cijela država rob toga što HDZ ne može donijeti odluku. „Zakon o medicinskom prekidu trudnoće je važna tema pa su oni koji su je stavili na raspravu kasno navečer pogriješili.

Vlada do danas odbija nalog Ustavnog suda iz 2017. godine, zato smo mi iz SDP-a dva puta u saborsku proceduru uputili prijedlog zakona koji regulira medicinski prekid trudnoće", rekao je Grbin nakon cjelonoćne rasprave o SDP-ovu prijedlogu Zakona o medicinskom prekidu trudnoće. Na tome ćemo i dalje inzistirati, bez obzira odbije li se naš prijedlog zakona zato što pravo žene na izbor treba sačuvati i urediti tako da nijedno povjerenstvo "nigdje neće moći izvrdavati", najavio je. Komentirajući izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da HDZ nema namjeru mijenjati taj zakon, Grbin je kazao da će Jandroković građanima i Ustavnom sudu morati objasniti zašto se njihov nalog ne izvršava, prenosi Večernji list

"Odluke Ustavnog suda nisu švedski stol i ne možeš s njega birati ono što ti se sviđa", naglasio je. Nepoštivanjem odluke Ustavnog suda građanima se šalje poruka koju je premijer Andrej Plenković više puta izrekao, a to je – mogu što hoću, kaže Grbin. Zanimljiva fotografija Rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona kojim bi se regulirao prekid trudnoće potrajala je do četiri sata ujutro u petak. I dok je lijevi dio oporbe navodio da je riječ o zaštiti zdravlja i pravu žena na izbor, vladajući su prijedlog ocijenili lošim i neusklađenim s odlukom Ustavnog suda te ustvrdili da je riječ o pokušaju lijevo-liberalne oporbe da na ozbiljnoj traumi pokuša prikupiti političke poene.

Protiv SDP-ova prijedloga bio je i desni dio oporbe koji je isticao da brani prava nerođenog djeteta jer život počinje začećem. Kako je rasprava izgledala do ranih jutarnjih sati, opisala je zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin. "Rasprava o pravu žene na izbor. Tri su sata ujutro. Nema HDZ- a ni bilo koga iz desne oporbe. Ne postoji slika koja bolje pokazuje koliko oni mare za žene. Nimalo", stoji u statusu.

Sabor će glasovati i o dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora, koje su odvojeno podnijeli saborski klubovi Mosta te lijevo-liberalnih stranaka. Da bi im to pošlo za rukom, inicijative treba podržati najmanje 76 zastupnika, tako da je malo izgleda da će oporbi to poći za rukom. Iz vladajućeg HDZ-a istaknuli su da je parlamentarna vladajuća većina dokazano stabilna, a inicijative da se raspusti Sabor besmislene i bespredmetne.

U ostalo, zastupnici će glasovati i o zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine. Prema tom zakonu, od 5. rujna ove godine cijene će biti istaknute i u kunama i u eurima, a dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu.

Ministar financija ZdravkoMarić naveo je ranije da će uvođenje eura donijeti niz benefita, od eliminiranja tečajnog i kamatnog rizika, do višeg kreditnog rejtinga i manje premije rizika, te da je napravljeno mnogo kako bi se negativni efekti sveli na najmanju mjeru. Prije glasovanja u podne, zastupnici će raspraviti prijedlog zakona o provedbi EU uredbe o okviru za oporavak i sanaciju središnjih drugih ugovorenih strana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater