UOČI SJEDNICE

BRISELSKI RAT ZA SCHENGENSKU GRANICU Flego: Slovenski eurozastupnici politiziraju odluku o Schengenu

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

U pismu kojeg je potpisao Flego, i pozvao na jedinstvo svih hrvatskih eurozastupnika, tvrdi se kako je ulazak Hrvatske u Schengen naš strateški interes, ali i interes Republike Slovenije i EU-a u cjelini. Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete i ne postoji razlog zašto ne bismo dobili pozitivnu ocjenu o ispunjenju kriterija za ulazak u Schengen

Bitka za šengensku granicu se nastavlja. Uoči sjednice Europske komisije koja će 22. listopada raspravljati o napretku Hrvatske i ulasku naše zemlje u prostor Schengena, skupina slovenskih europarlamentaraca poslala je dopis članovima odlazeće europske "vlade" - na što je IDS-ov zastupnik Valter Flego inicirao da se hrvatski zastupnici na jednak način obrate europskoj "vladi".

Slovenski zastupnici u svom dopisu kažu kako je ulazak Hrvatske u prostor Schengena i u interesu njihove države, ali izražavaju bojazan kako se za to nisu stvorili uvjeti. Tvrde kako Hrvatska nema pravne i tehničke mogućnosti za nadzor po načelima Schengena, ali i kako hrvatska vlada ne poštuje međunarodne sporazume i sudske odluke. Šestero slovenskih zastupnika – po dvoje iz Europske pučke stranke te skupina Obnovimo Europu i Socijalisti&demokrati – ističu kako je to pitanje sigurnosti cijele Europske unije.

Stručna načela

Slovenski zastupnici zalažu se da se ocjena o pristupu Hrvatske donese na osnovu stručnih, a ne političkih načela te da o tome odluči novi sastav Europske komisije kojoj će predsjedati Ursula van der Leyen, a ne sastav komisije kojoj uskoro istječe mandat.

Očekuje se da novi sastav Europske komisije službeno započne s radom 1. prosinca ove godine.

U prijedlogu hrvatskim eurozastupnicima Valter Flego kaže kako su "slovenski zastupnici u Europskom parlamentu poslali zajedničko pismo Europskoj komisiji u kojem izražavaju svoju sumnju o sposobnosti Republike Hrvatske za ispunjavanje tehničkih kriterija, koji su prvi veliki korak za članstvo Republike Hrvatske u Schengenskom prostoru. Slovenski zastupnici u svom pismu zahtijevaju da o odluci o ispunjavanju tehničkih kriterija Republike Hrvatske ne odlučuje trenutna Komisija na odlasku, već nova komisija Ursule von der Leyen". Flego opovrgava te slovenske tvrdnje.

"Europska komisija politički je nepristrana, a kriteriji o ispunjavanju uvjeta za ulazak u Schengen su objektivni i mjerljivi. Upravo iz tog razloga, neprihvatljiv je neargumentiran pokušaj politizacije kompletnog procesa od strane slovenskih zastupnika. Donošenje odluke o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristupanje Schengenskom prostoru je prvotno bilo planirano za 2. listopada, nakon čega je još dva puta odgađano. Još jedna odgoda zbog političkih pritisaka naštetila bi kredibilitetu Europske komisije, ali i povjerenju građana Republike Hrvatske u njezinu političku nepristranost".

Strateški interesi

U pismu kojeg je potpisao Valter Flego i pozvao na jedinstvo svih hrvatskih eurozastupnika tvrdi se kako je "ulazak Hrvatske u Schengen naš strateški interes, ali i interes Republike Slovenije i EU u cjelini. Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete i ne postoji razlog zašto ne bismo dobili pozitivnu ocjenu o ispunjenju kriterija za ulazak u Schengen".

"Predlažem da pokažemo snagu u zastupanju strateških interesa Republike Hrvatske te zajednički pošaljemo pismo kojim se suprotstavljamo slovenskom pokušaju politizacije odluke Komisije, kao i pokušaju odgode donošenja odluke o ispunjavanju uvjeta RH za ulazak u Schengenski prostor", napominje Valter Flego.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum