ZAGREB

Bozanić otvorio Teološko-pastoralni tjedan: Potrebno je suočiti se s otajstvom zla

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je na otvaranju 61. Teološko-pastoralnog tjedna, kako je potrebno suočiti se s otajstvom zla i s trpljenjem nedužnih, da bismo bolje proniknuli u ono što se događa u trenucima osobne i društvene krize.

61. Teološko-pastoralni tjedan, čija je tema "Crkva u svijetu krizâ i ljudske patnje", održava se u zgradi Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Kardinal Bozanić naglasio je kako "svijest o zlu koje nas želi zarobiti tjeskobom, pokolebati međusobno povjerenje i zatvoriti u sebičnost, osvjetljava vjera koja tješi, dok zajedno prolazimo kroz vrijeme kušnje i stradanja". 

Ljudi u nevolji jasnije vide da smo u krizi i patnji braća i sestre, upućeni jedni na druge i da se naše zajedništvo u Kristu najviše očituje u odgovoru na potrebe bližnjih, dodao je. 

"Koliko god to izgledalo proturječnim, iskustvo patnje nas međusobno zbližava", rekao je kardinal Bozanić. Naglasio je kako to u svojoj kršćanskoj poniznosti osjećamo i zato smo pozvani moliti i svjedočiti svojim služenjem blizinu prema braći i sestrama u potrebi. 

Poslije pandemije koronavirusa i razaranja potresa s pouzdanjem u Boga prihvatiti budućnost

 "Život nas ne vraća natrag", kazao je kardinal Bozanić, naglasivši kako poslije pandemije koronavirusa i razaranja što su ih prouzročili potresi, nećemo moći vratiti  prošlost, nego hrabro i s pouzdanjem u Boga prihvatiti izazov sadašnjeg vremena i novost budućnosti. 

Podsjetio je i na problem emigracije te napomenuo da je Hrvatska pogranična zemlja Europske unije.

"Stoga je Hrvatska neprestano pozvana inzistirati i pomagati da to pitanje hitno, solidarno i zajedno rješava čitava Europska unija", poručio je zagrebački nadbiskup. 

Da bismo se ispravno suočili s krizom i patnjom te prevladali njihove posljedice, rekao je kardinal Bozanić, potreban je pogled koji pravilno prosuđuje znakove vremena i tumači ih s vidokruga kršćanske nade.

Naglasio je kako nada otvara perspektivu vjere, koja nudi svjetlo u prividnoj tami naših dana, a svjetlo nose oni koji žive kršćansko iskustvo ljubavi i postaju pozitivan izazov za braću i sestre. 

"U vremenima krize vjera nam poručuje: Nada nije mrtva!", rekao je kardinal Bozanić na otvaranju 61. Teološko-pastoralnog  tjedna u Zagrebu, poručivši kako je to baština što nam je ostavio blaženi Alojzije Stepinac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom