RIJEKA

Boras Mandić: U PGŽ-u stabilnije u vezi s koronavirusom nego prije deset dana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Načelnik primorsko-goranskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić rekao je u srijedu u Rijeci da je situacija vezana uz epidemiju korovariusa u toj županiji stabilnija nego prije deset dana.

Broj oboljelih osoba ostao je isti, ali imamo mnogo bolje posloženu situaciju na državnoj granici, jasnije je definirana kontrola ulaska osoba s područja Italije i drugih rizičnih područja, a i odluka talijanske vlade o proglašenju cijele Italije crvenom zonom je mnogo pomogla jer se sad dolasci iz svih krajeva Italije tretiraju jednako, rekao je Boras Mandić na konferenciji za novinare.

Pomogla je i privremena suspenzija schengenskog sustava na slovensko-talijanskoj granici i kontrola svih ulazaka, pri čemu je dobiven još jedan filtar prema Hrvatskoj, dodao je.

Marko Boras Mandić je izvijestio da je na sastanku Županijskog stožera Civilne zaštite utvrđeno kako zasad nema potrebe za prekidom nastave i aktivnosti u školama i na fakultetima te za zatvaranjem dječjih vrtića na području te županije. Zatvaranje škola, dječjih vrtića i fakulteta ne bi donijelo odgovarajuće pozitivne rezultate ako ne bi bilo praćeno i drugim mjerama, ocijenio je.

Ta mjera, sama po sebi, mogla bi donijeti pogoršanje situacije jer bi dio učenika srednjih škola ili studenata vjerojatno boravak u školama ili fakultetima zamijenio ugostiteljskim objektima ili drugim mjestima na kojima je mnogo manja mogućnost nadzora. Osim toga, djeca iz dječjih vrtića najčešće bi ostajala na čuvanju kod baka i djedova, koji su najugroženija populacija, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite.

Istaknuo je da ne isključuju mogućnost zatvaranja vrtića, škola i fakulteta ako se za tim pokaže potreba, ali - da bi to bilo učinkovito, moraju se pratiti mjere, poput ograničenja kretanja građana između mjesta, ostanak u prebivalištu, zaustavljanje svih poslovnih aktivnosti, osim najnužnijih, te reduciranje javnog prijevoza.

Stožer je odlučio da, u skladu s preporukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, neće davati suglasnost za sve javne skupove s više od 1000 sudionika na otvorenome. Također, neće odobravati organizaciju javnih skupova i događaja u zatvorenim prostorijama u kojima se očekuje popunjenost više od 50 posto kapaciteta. Primjerice, ako dvorana ima kapacitet od 500 posjetitelja, na događaju neće smjeti biti više od njih 250, rekao je Boras Mandić.

Osim toga, uvjet za davanje suglasnosti Županijskog stožera jest da organizator osigura da među sudionicima događaja ili posjetiteljima nema nikoga tko je u proteklih 14 dana bio na rizičnom području. Preporučeno je i osobama starijim od 65 godina te onima s kroničnim bolestima da izbjegavaju javne događaje.

Pročelnik riječkoga Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Matko Škalamera izvijestio je da je pripremljen objekt na području riječkog prstena za karantenu. Njegova lokacija se neće objavljivati, a ima kapacitet od 30 mjesta. U karantenu će se smještati strani državljani koji dolaze iz rizičnih područja, a odluče boraviti u Hrvatskoj i nužno ih je zadržati 14 dana u izolaciji, te hrvatski državljani koji moraju ostati u izolaciji a to ne mogu provesti u svojim domovima zbog obitelji.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir MiIćović ustvrdio je da je stanje vezano uz epidemiju u toj županiji pod kontrolom. Pod pojačanim nadzorom i u samoizolaciji su 363 osobe, a dosad su iz samoizolacije otpuštene 223, rekao je. U Zagreb je na testiranje poslano ukupno 66 uzoraka, dodao je.

Dvije oboljele osobe na širem području Rijeke u kućnoj samoizolaciji su dobro, a kod tri oboljele osobe smještene u bolnici, po dostupnim informacijama, nema pogoršanja, izvijestio je Mićović. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater