GOVORIO I O LAUCU

Beroš upozorio na mogućnost pojave tvindemije, NE ISKLJUČUJE OPCIJU UVOĐENJA COVID-POTVRDA

| Autor: Glas Istre
(Snimio Darko Tomas/Cropix)

(Snimio Darko Tomas/Cropix)


Na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš još jednom je upozorio na visoke broje zarazom koronavirusa.

"Danas imamo 3053 nova slučaja, to je 28.24 posto. U bolnicama je 939 osoba, na respiratoru je 131 osoba", kazao je Beroš, javlja Net.hr.

"U proteklih tjedan dana 70.8 posto bolesnika u bolnicama nije bilo cijepljeno niti jednom dozom. Na respirator je stavljeno 100 osoba, a 86 posto nije cijepljeno niti jednom dozom. Najveći porast uočen je među mladima u dobi između 10 i 19 godina. U četvrtom valu porast broja hospitaliziranih blaži je od porasta broja novozaraženih", rekao je Beroš.

"Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu poziv je na dodatan oprez. Također, znanstvenici upozoravaju na mogućnost tvindemije, poklapanja pandemije korone i gripe, moramo biti oprezni."

"Ono što nije dobro da svi skupa zbunjujemo javnost. Jučer su se pojavile informacije da mjere počinju s nekim datumom. To nije tako. Možda na taj način netko želi napraviti pritisak na Vladu i Stožer, ali zbunjujemo populaciju. Nalazimo se u situaciji ekstremne ugroze", rekao je Beroš, dodavši da su sve opcije na stolu, uključujući i covid-potvrde, ali da će se one uvoditi ovisno o situaciji, koja se detaljno prati.

"Svakodnevno gubimo živote naših sugrađana. Jučer je naš cijenjeni epidemiolog rekao da svakodnevno umire 20 ljudi dnevno zbog nečeg drugog, to bi bila vijest. Uljuljkali smo se", rekao je Beroš nakon Sjednice Vlade.

U Zagrebu je danas najviše novozaraženih, 696, slijedi Splitsko-dalmatinska.

"Dvije su dobne kategorije posebno zahvaćene, jedna je od 10 do 19 što nam ukazuje da se virus širi u području obrazovnih ustanova i to naravno struka prati i kada procijeni da je stanje adekvatno onda će se donijeti nove mjere kako bi zaštitili širenje virusa."

"Osobno sam upozorio sve koji su sjedili na tom sastanku na važnost te činjenice. Članstvo u Savjetu je dobrovoljno, ali nikome ne možete zabraniti da iznosi svoje stavove. Nakon sastanka savjeta uslijedili su neki komentari, koji nisu nužno netočni, ali oni zbunjuju javnost. To što izlazi van kritiziram i molim sve koji participiraju, a iznose svoja mišljenja na društvenim mrežama, da donose štetu."

Odgovorio je i na pitanje misli li izbaciti Lauca iz Znanstvena savjeta.

"On sam odgovara za svoje mišljenje. Stav Savjeta iznosi predstavnik Vlade, a to sam bio ja", kaže Beroš.

"Lauc ovdje nije jedini problem. U konačnici, stožer civilne zaštite donosi mjere na osnovi konsenzusa struke.", javlja Net.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater